Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

1/3 от обогатения уран на САЩ за ядрено гориво се внася от Русия

Приблизително една трета от обогатения уран, използван в САЩ, сега се внася от Русия, най-евтиният производител на обогатен уран в света. Повечето от останалия внос е от Европа. Последната, по-малка част, се произвежда от британско-нидерландско-германски консорциум, опериращ в САЩ. Десетина страни по света зависят от Русия за повече от половината от обогатения си уран, пише в. „Ню Йорк таймс“.

Американските компании плащат около 1 милиард долара годишно на руската държавна ядрена агенция, за да закупят горивото, което генерира за САЩ повече от половината енергия без емисии, показват данни на американската медия.

Ядрените енергийни компании разчитат на евтин обогатен уран, произведен в Русия. Тази геополитическа дилема се задълбочава, тъй като изменението на климата подчертава необходимостта от енергия без емисии, според „Ню Йорк Таймс“.

Наскоро същите данни изнесе и „Нюзуик“. САЩ продължават да са силно зависими от Русия за един ключов ресурс, според американското списание Newsweek. Въпреки многобройните санкции Вашингтон продължава да търгува с Москва, купувайки от нея ядрено гориво.

Ядрената енергетика, която генерира електрическа и топлинна енергия от ядрени реактори чрез процес на разделяне на уранови атоми, не е обект на санкциите повече от година след началото на войната. Обогатяването на уран е високоспециализиран процес, който може да се извършва само в определени страни като Русия, пише Newsweek.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.