Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

1 500 м/сек.: руските снайперисти минават на хиперзвукови куршуми

„Лобаев армс“, руски производител на високоточни пушки за далечна стрелба, обяви, че е започнал тестове с хиперзвукови куршуми.

Хиперзвуковите снайперистки снаряди са способни да достигнат скорост от над 1 500 метра в секунда, заяви Владислав Лобаев, директор на „Лобаев армс“, цитиран от Eurasian Times.

Той обясни, че мунициите все още се наричат „потенциално хиперзвукови“, тъй като са „на ръба“ на хиперзвуковата скорост.

„Можем да ги произведем в почти хиперзвукова версия или всъщност да станем хиперзвукови. Ще вземем това решение въз основа на резултатите от теста, когато се определи масата на серийния продукт. Хиперзвуковият куршум е със скорост над 1 500 м/сек (над 5 Mаch), докато високоскоростният снайперистки куршум е куршум, летящ със скорост 900 м/сек“, обясни оръжейният производител.

Лобаев за първи път влезе в новините през септември 2018 г., когато си постави за цел да разработи боеприпаси за малки оръжия със скорост 2 000 м/сек. Той обясни тогава, че такива муниции са необходими за високоточни снайперистки оръжия, които осигуряват по-голям обхват на т.нар. настилна стрелба – стрелба, приблизително успоредна и на не повече от 1 метър над земята. Лобаев отбеляза, че новите муниции вече няма да се пълнят с барут, а с детониращи химикали със специален състав.

Защо снайперистът се нуждае от високоскоростни или хиперзвукови снаряди? Същността на въпроса е, че снайперистите трябва да вземат предвид редица външни балистични фактори като обхват до целта, посока и скорост на вятъра, надморска височина, плътност и температура на въздуха, за да увеличат максимално точността. Високоскоростен или хиперзвуков куршум минимизира въздействието на външни фактори.

Лобаев обясни, че компанията преди това е спряла проекта за хиперзвукови муниции поради необходимостта от увеличаване на масовото производство на съществуващи оръжия съгласно плановете за държавни поръчки за отбрана. Работата по хиперзвуковите боеприпаси е възобновена, тъй като украинските военни са започнали да използват нови боеприпаси с калибър 10х100 мм на бойното поле, разработени от Blackwater Ammunition.

„Тези снаряди са особено опасни, тъй като биха могли да проникнат през личната бронирана защита на разстояние от 1,7-1,8 км., без да използват бронебоен куршум“, каза Лобаев. Това е била причината компанията му да поднови своя хиперзвуков проект и да започне изпитания.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.