Разследвания и новини без цензура

вторник, 30 май, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

1 милион французи протестират срещу Макрон, палят държавни сгради

Във Франция се провежда най-големият протест досега срещу пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон, като повече от 1 милион души излязоха на улиците в цялата страна.

Събиранията започнаха мирно, но бяха помрачени от насилие в Париж и няколко други градове, тъй като полицията използва палки, сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне протестиращи, които хвърляха камъни и коктейли „Молотов“ по тях, поставяха барикади и палеха правителствени сгради.

Френското министерство на вътрешните работи заяви, че 1 089 000 души са участвали в деветия национален митинг срещу плана на правителството за повишаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години. По официални данни посещаемостта се е удвоила в сравнение с 15 март, предишния ден на протестите.

Конфедерацията на профсъюзите CGT заяви, че броят на демонстрантите в четвъртък е далеч по-висок, общо 3,5 милиона.

Арести

Вътрешният министър Джералд Дарманин заяви в петък сутринта, че 457 души са арестувани в цялата страна, повечето от тях в Париж, където по улиците са запалени 903 пожара. При схватките са ранени 441 полицаи, каза той.

Съобщава се, че сред демонстрантите има десетки ранени, включително жена, която е загубила палец в град Руан в Нормандия.

В коментарите си късно в четвъртък Дарманин заяви, че щетите, причинени от безредиците, са по-значителни, отколкото в предишните дни. Той открои инциденти в Бордо, където беше подпален входът на кметството, и в Лориен.

Министърът обвини за хаоса около „бандити, често от крайната левица, които искат да свалят държавата и да убият полицаи“. Тези хора вече са известни на органите на реда, добави той.

Заместник-генералният секретар на профсъюза CFDT Марилийз Леон обаче настоя, че „отговорността за тази взривоопасна ситуация не е на синдикатите, а на правителството“. Безредиците са резултат от „лъжите, изразени от президента и неговата неразбираема упоритост“, каза тя.

Синдикатите призоваха във вторник, 28 март, да се проведе следващият – десети ден на национални стачки и митинги срещу пенсионната реформа. Протестът може потенциално да отмени и планираното посещение на британския крал Чарлз III, който трябва да пътува до Бордо с влак в този ден.

Говорейки за бъдещи протести, които набират скорост от януари, Леон заяви, че „мощното социално отхвърляне на този проект е легитимно и изразяването му трябва да продължи“.

Въпреки силната опозиция и призивите за оставка, президентът настоява за повишаване на пенсионната възраст до 64 години до края на годината. Той твърди, че ако не го направи, това ще доведе до срив на цялата френска пенсионна система.

Макрон, чийто рейтинг се понижи до под 30% от началото на кризата, заяви в сряда, че винаги ще избира бъдещето на нацията пред краткосрочните проучвания на общественото мнение, обещавайки: „Ако е необходимо да се приеме непопулярността днес, ще я приема“.

Синдикатите обаче настояват, че реформата е „несправедлива“ и вреди основно на нискоквалифицираните работници с физически изтощителни работни места и на жените с прекъсната кариера. Един от присъстващите на митинга в четвъртък заяви, че планът на Макрон е „смъртна присъда“ за него.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.