Разследвания и новини без цензура

понеделник, 11 декември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

1 милион лева за реклама на еврото плаща министерството на финансите на осем медии

1 милион лева е предвидило да плати министерството на финансите на определени медии, за да рекламират еврото. 900 000 лв. от тази сума ще отидат за БНТ, БТВ, Нова ТВ и БНР. Това предвижда комуникационната стратегия за популяризиране на еврото на министерството на финансите. Общата стойност на кампанията е 10 млн. лв.

На 11 април са публикувани осем обявления за закупуване на програмно време от телевизии и радиа, показва справка на сайта на Агенцията за обществени поръчки. „Те касаят потенциални договори за закупуване на програмно време и излъчване на информационни клипове с обществените радио и телевизия, както и с медийните групи, собственици на националните ефирни телевизии“, съобщава служебният финансов министър Росица Велкова в отговор на парламентарен въпрос на депутати от парламентарната група на „Възраждане“, публикуван на сайта на министерството. За купуването на програмно време не се провеждат обществени поръчки, защото тези услуги са изключени от прилагането на Закона за обществените поръчки.

Според обявленията най-голяма сума е отделена за купуване на програмно време на БНТ – 300 000 лв. без ДДС, следвана от „Нова броудкастинг груп“ – 277 000 лв. без ДДС и „бТВ Медиа груп“ – 260 000 лв.

Министерството на финансите ще купи програмно време за реклама на еврото и от БНР (75 000 лв. без ДДС), „Инвестор.БГ“ (70 525 лв. без ДДС), „Инвестор ТВ“ (29 474 лв.), „Радио Експрес“ (23 000 лв.), „Радиокомпания Си Джей“ (40 000 лв.).

Кампания ще включва излъчването на информационни видео и аудио клипове за повишаване на информираността на гражданите за присъединяването на страната към еврозоната.

Министърът на финансите Росица Велкова твърди, че с платените в медиите видеа ще се даде информация за практическите аспекти за въвеждането на еврото, засягащи живота на хората и ангажиментите на бизнеса (курс на замяна лев – евро, времеви периоди за двойно обозначаване на цени, такси за превалутиране, отговорни институции и др.).

До момента по комуникационната стратегия МФ е похарчило 57 061 лв. за организиране на конференция за еврото и изработването на информационни клипове. Отделени са и 84 000 лв. без ДДС за „Информационно обслужване“ за създаването на интернет страница за еврото. Отпуснати са още 800 000 лв. на външно министерство и 220 000 лв. на Икономическия и социален съвет към Народното събрания за подготвителни информационни и комуникационни дейности в страната и чужбина.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.