Разследвания и новини без цензура

вторник, 21 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

1 млрд. долара в брой и злато изнесени контрабандно преди изтеглянето на САЩ от Афганистан

Афганистански правителствени служители, подкрепяни от САЩ, са помогнали на контрабандисти да изнесат нелегално близо 1 млрд. долара в брой и злато от Афганистан преди талибаните да дойдат на власт, съобщи Business Insider.

Позовавайки се на документи, получени от бивши афганистански служители, разследването разкрива, че парите са били пренесени предимно през граничен пункт в северната съседка на страната, Узбекистан.

„Река от пари, изтичащи от Афганистан“

Парите никога не са били декларирани пред служителите на страната, но са били докладвани на узбекските митничари от другата страна на границата, съобщиха от изданието, добавяйки, че са получили достъп до общо 457 страници записи, описващи паричния поток.

Според узбекските митнически формуляри голяма част от парите, контрабандирани по този начин, са предназначени за Обединените арабски емирства, където много висши афганистански служители, включително сваленият президент Ашраф Гани и семейството му, избягаха малко преди превземането на властта от талибаните.

Сумата, изнесена контрабандно от Афганистан през този период, възлиза на общо 884 милиона долара, което е около 4% от националния БВП. Парите също така надхвърлят годишното финансиране на САЩ за хуманитарна помощ за страната.

САЩ са били добре запознати с широко разпространената корупция в афганистанското правителство, но не са направили нищо, за да я спрат, твърди Business Insider.

Когато афганистанските служители, разследващи контрабандната мрежа, са се обърнали към посолството на САЩ и дипломатите от ЕС, след като са били игнорирани от правителството на Ашраф Гани, те също не са направили нищо по въпроса, се отбелязва в статията. Вместо това самите следователи са започнали да получават смъртни заплахи.

По-рано Гани беше обвинен, че е избягал от Афганистан с много пари в брой. Републиканците в Комисията за надзор на Камарата на представителите призоваха главния прокурор през 2021 г. да разследва съобщенията за Гани, за който се твърдеше, че е избягал от Кабул „с торби, пълни със 169 милиона долара“. Бившият президент отрече тези обвинения.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.