Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

1 млрд. евро са спечелили посредниците от износа на наше оръжие за Украйна

Посредниците в сделките за износ на наше оръжие за Украйна през трети държави са спечелили до 1 милиард евро, съобщи ГЕРБ. По-рано бившият премиер Кирил Петков и финансовият министър Асен Василев признаха, че тайно са изнасяли оръжие за Украйна, като 40% от цялото дарено оръжие и гориво за Украйна идвали от България. Поводът за признанието им беше статия в „Ди велт“ как „най-бедната страна в ЕС е спасила тайно Украйна“.

Според Борисов хората му са изчислили с колко милиона са забогатели посредниците на оръжие заради Кирил Петков и Асен Василев. Според него от 5 млрд. в посредниците са отишли 20%, което е между 800 млн. и 1 млрд. евро.

„Браво, че сте пратили оръжието за Украйна. Лошото е, че сте лъгали. Ако не бяхте лъгали, сега „Ди Велт“ и другите западни медии щяха да кажат „Браво“ на България и българските политически отговорни партии, че са сложили от първия ден украинското знаме. Защото допуснахте посредници с Украйна“, попита той.

България е изнасяла оръжие за Украйна още преди решението на НС. „Защо не го приехте тогава, като сте го знаели. Така само печелят посредници, а не ние. Защо не дарихме и да сме там, където са всички бели държави и да осъдим този решим на Путин с действията си. Или тогава вие сте лъгали, или Корнелия Нинова“, заяви Борисов.

„Нинова в парламента отрече да е знаела за подобно нещо. Сиреч вижте борбата за министерските кресла какво вади“, каза той.

„Трябва да спрем да обръщаме внимание на борисовките, защото отвличат вниманието от важните неща. Пълни глупости, ако трябва да отговоря директно“. Така Кирил Петков отговори на обвиненията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че кабинетът „Петков“ се е облагодетелствал от продажбата на оръжия за Украйна.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.