Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

1 трилион долара струва на ЕС енергийната криза заради по-скъпи доставки на газ

Държавите-членки на ЕС са похарчили приблизително 1 трилион долара в условията на най-тежката енергийна криза в блока от десетилетия, съобщи Bloomberg, като се позова на изчисления въз основа на пазарни данни.

Растящите цени на енергията доведоха икономиката на ЕС до рецесия, тъй като повечето държави-членки избраха да спрат да внасят газ от Русия, изправени пред необходимостта да се обърнат към по-скъпи доставки.

Агенцията подчертава, че общите очаквани загуби бележат едва началото на пълномащабна криза, тъй като периодът на високи цени на енергията може да продължи години.

Очаква се сигурността на енергийните доставки да остане проблем и след следващата зима, след като пълните газохранилища в региона бъдат изпразнени. Страните от ЕС ще трябва да презапълнят запасите си от газ за следващия отоплителен сезон без доставки от Русия.

Дори и с появата на повече терминали за внос на втечнен природен газ (LNG), кризата ще разхлаби хватката си едва през 2026 г., когато стане достъпен допълнителен производствен капацитет от САЩ или Катар.

Извънредното положение може да се задържи с години, според базирания в Брюксел мозъчен тръст Bruegel, цитиран от Bloomberg.

„След като съберете всичко – спасителни програми, субсидии – това е абсурдно голяма сума пари,“ заяви Мартин Девениш, директор в консултантската компания S-RM, пред агенцията. „Ще бъде много по-трудно за правителствата да управляват тази криза през следващата година.“

Бързането за запълване на газохранилищата през лятото въпреки високите цени  смекчи свиването на предлагането досега. Очаква се обаче студеното време да бъде истинското изпитание за енергийната система в региона тази зима.

Миналия месец германският енергиен регулатор Федералната мрежова агенция предупреди, че германските домакинства и малки предприятия са се провалили на първите си тестове за пестене на газ. Регулаторът отбеляза, че е необходимо намаляване на потреблението с поне 20%, за да се избегне недостиг на газ през следващите месеци.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации
- Реклама -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.