Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

100 000 фирми в Италия са пред фалит заради енергийната криза: Corriere della Sera

Над 100 000 фирми в Италия са застрашени от закриване поради нарастващите сметки за енергия, съобщи Corriere della Sera, позовавайки се на Карло Сангали, ръководител на италианската бизнес асоциация Confcommercio.

„Вече много компании реорганизират или намаляват услугите. От сега до първата половина на 2023 г. най-малко 120 000 малки предприятия в сектора на услугите са изложени на риск. Това е предпазлива оценка, която не взема предвид най-големите компании“, каза Сангали пред медиите.

Според него ситуацията може да доведе до загуба на повече от 370 000 работни места. Сангали отбеляза, че цените на енергията в Италия са много по-високи, отколкото в други страни, което оказва натиск върху малките и средните предприятия.

„По отношение на разходите за енергия, нашите хотели, барове, ресторанти и магазини ще плащат 40-60% повече за сметките си тази година, отколкото в Германия, и три пъти повече, отколкото във Франция“, каза Сангали.

Той отбеляза, че енергийната криза може да нанесе последния удар на много предприятия, които вече са станали уязвими от пандемията от Covid-19. Служителят заяви, че страната се нуждае от „добри реформи и добри инвестиции“, които ще „накарат страната ни да работи по-добре и по по-прост начин“ и призова някои от мерките за подкрепа, въведени по време на пандемията, да бъдат възстановени.

Италия, заедно с други страни от ЕС, се бори с рекордно висока инфлация. Годишната инфлация в страната достигна 8,4% през август, което до голяма степен се дължи на енергийните разходи. Италия разчита на вноса за близо 75% от енергията си. В началото на тази година тя внасяше 40% от газа си от Русия, но през юли руските й покупки спаднаха до 25% поради санкции. По-рано този месец Италия загуби голяма част от доставките си от Русия, когато „Газпром“ спря потоците по тръбопровода „Северен поток 1“.

Според неотдавнашно проучване над 70% от италианците имат затруднения или просто не са в състояние да плащат сметките си за енергия. Девет от десет планират да намалят разходите, за да платят за енергия, което възнамеряват да направят, като ограничат ходенето на ресторанти, барове, на почивка и закупуване на дрехи.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.