Разследвания и новини без цензура

събота, 18 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

100 милиона европейци не могат да плащат за отопление на дома си: проучване

Повече от една четвърт от домакинствата в ЕС или 100 милиона европейци изпитват проблеми със сметките за отопление на дома си и плащането на дългове за жилища и комунални услуги, показва последното проучване на Szazadveg.

Според резултатите от анкетата, наречена „Проект Европа“, 26% от жителите на ЕС или приблизително 100 милиона души, не са в състояние да отопляват домовете си. Гърците изглежда са най-тежко засегнати, като 56% от населението е изправено пред трудности с отоплението. В Португалия и Франция 34% от жителите описват същите проблеми. Финландия, Унгария, Австрия и Дания са най-слабо засегнати, като по-малко от 15% от жителите признават трудностите.

Всеки четвърти респондент в проучването заявява, че не е в състояние да плати сметката си за отопление поне веднъж през изминалата година. Тази цифра е най-висока и в Гърция, с 51% от засегнатото население, следвана от Кипър с 37%, Ирландия и България – с по 35%.

Анкетираните обвиняват инфлацията като причина за проблемите си, тъй като повишаването на цените на всичко – от енергия до храна – оказва влияние върху способността им да плащат сметки.

Според проучването сметките за отопление са станали далеч по-малко достъпни, отколкото през 2021 година. Авторите отбелязват, че през 2021 г., въз основа на данни на европейската официална статистическа агенция Евростат, само 6,9% от европейските домакинства (около 29,9 милиона души) не са били в състояние да отопляват адекватно домовете си, а 6,4% са се борили с плащането на сметки.

Проучването е проведено сред 38 000 случайно избрани европейци между 13 октомври и 7 декември 2022 г. Изследването обхвана ЕС, Великобритания, Норвегия, Швейцария, Молдова, Албания, Косово, Северна Македония, Черна гора, Сърбия, България, Босна и Херцеговина.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.