Разследвания и новини без цензура

събота, 4 февруари, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

100 милиона европейци не могат да плащат за отопление на дома си: проучване

Повече от една четвърт от домакинствата в ЕС или 100 милиона европейци изпитват проблеми със сметките за отопление на дома си и плащането на дългове за жилища и комунални услуги, показва последното проучване на Szazadveg.

Според резултатите от анкетата, наречена „Проект Европа“, 26% от жителите на ЕС или приблизително 100 милиона души, не са в състояние да отопляват домовете си. Гърците изглежда са най-тежко засегнати, като 56% от населението е изправено пред трудности с отоплението. В Португалия и Франция 34% от жителите описват същите проблеми. Финландия, Унгария, Австрия и Дания са най-слабо засегнати, като по-малко от 15% от жителите признават трудностите.

Всеки четвърти респондент в проучването заявява, че не е в състояние да плати сметката си за отопление поне веднъж през изминалата година. Тази цифра е най-висока и в Гърция, с 51% от засегнатото население, следвана от Кипър с 37%, Ирландия и България – с по 35%.

Анкетираните обвиняват инфлацията като причина за проблемите си, тъй като повишаването на цените на всичко – от енергия до храна – оказва влияние върху способността им да плащат сметки.

Според проучването сметките за отопление са станали далеч по-малко достъпни, отколкото през 2021 година. Авторите отбелязват, че през 2021 г., въз основа на данни на европейската официална статистическа агенция Евростат, само 6,9% от европейските домакинства (около 29,9 милиона души) не са били в състояние да отопляват адекватно домовете си, а 6,4% са се борили с плащането на сметки.

Проучването е проведено сред 38 000 случайно избрани европейци между 13 октомври и 7 декември 2022 г. Изследването обхвана ЕС, Великобритания, Норвегия, Швейцария, Молдова, Албания, Косово, Северна Македония, Черна гора, Сърбия, България, Босна и Херцеговина.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.