Разследвания и новини без цензура

събота, 15 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

$1,1 милиона са открити при обиски на имоти на арестувания руски генерал

Началникът на Главното управление „Кадри“ на руското министерство на отбраната генерал Юрий Кузнецов е в ареста заради дело за подкупи, съобщи Следственият комитет на Русия.

Кузнецов е „заподозрян във вземане на подкупи в особено големи размери“, заяви говорителката на руския Следствен комитет Светлана Петренко.

Според разследващите генералът „е получил подкупи от представители на търговски структури за извършване на определени действия в тяхна полза“ от 2021 до 2023 г., когато е работил като началник на 8-о управление на Генералния щаб на руските въоръжени сили, заяви тя. Това управление отговаря за защитата на държавната тайна в руската армия.

При претърсвания на имоти на Кузнецов са открити и иззети над 100 милиона рубли (около 1,1 милиона долара) в руска и чуждестранна валута, златни монети, колекционерски часовници и други луксозни предмети, каза Петренко.

Съдията прие искането на разследващите заподозреният да бъде оставен в ареста, добави говорителката.

Кузнецов е ръководител на Главното управление „Кадри“ от май 2023 г., според уебсайта на Министерството на отбраната. От 2010 до 2023 г. е отговарял за 8-о управление на Генералния щаб, което се занимава с държавни тайни.

Миналия месец заместник-министърът на отбраната Тимур Иванов беше арестуван също по обвинения за вземане на подкуп в големи размери. Престъплението носи наказание до 15 години лишаване от свобода.

Адвокатът на Иванов, Мурад Мусаев, заяви пред медиите, че клиентът му е заподозрян в получаване на услуги от строителни компании, изпълнители на поръчки за армията, оценени на над 1,1 милиарда рубли (около 12,2 милиона долара).

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.