Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

11 военни кораба на Русия и Китай се приближиха до бреговете на САЩ

Миналата седмица американските радари са регистрирали най-голямата чуждестранна флотилия, състояща се от 11 военни кораба на руския и китайския флот, които са се приближили до териториалните води на САЩ край бреговете на Аляска. Такъв брой кораби, приближаващи се на такова близко разстояние, не е бил наблюдаван никога в историята на отношенията между тези страни, съобщи Wall Street Journal.

Представители на Пентагона и ВМС на САЩ изразиха загриженост от тази ситуация, като подчертаха, че активно наблюдават действията на флотилията. В същото време източници във ВМС на САЩ потвърждават, че флотилията не е нарушила международните морски граници и е останала в международни води.

Корабите са плавали близо до Алеутските острови на Аляска, но никога не са навлизали в териториалните води на САЩ, подчертава Wall Street Journal.

Четири американски разрушителя са били изпратени да наблюдават руските и китайските кораби, които са провеждали съвместни учения в района.

„Това е безпрецедентно по отношение на размера и обхвата на тази съвместна военноморска оперативна група между Русия и Китай, работеща в много тясно сътрудничество“, заяви сенатор Дан Съливан от Аляска пред Fox News. „Независимо дали живеете в Аляска като мен или на източното крайбрежие на Съединените щати, много голяма бойна група за повърхностни действия между нашите двама основни противника, която проучва много близо до бреговете на Съединените щати, е обезпокоителна“, коментира Съливан.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.