Разследвания и новини без цензура

петък, 14 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

127 членове на Конгреса бойкотираха речта на Зеленски във Вашингтон

Само 86 от 213 републиканци – членове на Камарата на представителите на САЩ, дойдоха, за да чуят обръщението на украинския президент Владимир Зеленски към Конгреса във Вашингтон, съобщи американската медия The Hill.

Демонстративният отказ на конгресмените да присъстват в залата дойде в отговор на решението на комисията по външни работи към Камарата на представителите да не бъде извършван одит на военната и друга помощ за Украйна по-рано този месец.

Посещението на Зеленски в САЩ беше първото му пътуване в чужбина, след като Русия започна войната в Украйна в края на февруари. Той благодари на САЩ за подкрепата и поиска повече тежки оръжия, включително танкове и самолети.

Някои републиканци обаче настояват за повече прозрачност от правителството, когато става въпрос за подпомагане на Украйна. „За съжаление, това, което не чух тази вечер, беше ясно обяснение къде отидоха първите 50 милиарда долара, които изпратихме, за да подкрепим техните усилия. Това заяви членът на Конгреса Лорън Бьоберт, която присъства на речта на Зеленски, във видеопослание в Туитър. Тя каза, че „няма да подкрепи изпращането на допълнителни пари за тази война“, докато не бъде завършен одит.

Друг член на Конгреса – Марджъри Тейлър Грийн, която оглави законопроекта за одит на помощта за Украйна, беше сред конгресмените, които отказаха да присъстват от обръщението на Зеленски. „Американските данъкоплатци буквално плащат, за да подкрепят много страни по целия свят с чуждестранна помощ, но Америка на практика се разпада пред очите ни“, написа Грийн в Туитър. Тя добави, че семействата в нейния район се борят с нарастващите цени на храните, докато САЩ са загрижени за изпращането на средства в Украйна.

Междувременно конгресменът Чип Рой описа речта на Зеленски като „повече от театър“, използван от демократите, за да убедят избирателите, че средствата, предвидени за Украйна, „просто ще бъдат магически създадени от нищото“.

Във вторник Конгресът представи законопроект за разходите, съдържащ помощ за Украйна на стойност над 44 милиарда долара. Но републиканците изчислиха, че парите, заделени за Киев, надхвърлят 47 милиарда долара, съобщи New York Times.

Пентагонът представи допълнителен пакет от помощи в размер на 1,85 милиарда долара за Украйна, който включва ракетните системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, бронирани машини и гранатомети, както и артилерийски и танкови снаряди.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.