Разследвания и новини без цензура

събота, 2 декември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

131 украинци, служили в нацистка дивизия на Вафен СС, са наградени с почетни медали в Канада (ДОКУМЕНТИ)

Украинският нацист Ярослав Хунка, който беше почетен с бурни овации и ставане на крака от канадския парламент като „герой на Украйна“ и „герой на Канада“ след речта на Зеленски, не е единственият украинец, служил на Вафен СС и получил почести в Канада. Общо 131 украинци, воювали на страната на нацистите, сред които и Хунка, са наградени с почетни медали в Канада.

Всички те са служили в Първа украинска дивизия, известна още като Първа галисианска дивизия на Вафен-СС (14-та дивизия на Вафен СС), доброволческа част, която е била под командването на нацистите. Тя е отговорна за кланетата на евреи, поляци и руснаци по време на Втората световна война. След края на войната те бягат в Канада, където по-късно получават почетни медали, разкриват документи, публикувани в украинска електронна библиотека diasporiana.org.ua.

Скандалът с отдадената почит на украински нацист от канадския парламент предизвика бурна реакция сред еврейски организации по света, както и в Полша и Русия. Полша дори поиска екстрадиция на Хунка от Канада, за да бъде разследван за военни престъпления срещу поляци. След фрапиращия гаф председателят на Канадския парламент подаде оставка, а премиерът Джъстин Трюдо след няколко дни се извини, че е отдал почит на нацист, като не забрави да призове „да не се поддаваме на руската пропаганда“.

Според документите Хунка и още 130 украински нацисти са получили почетни медали от Украинско-канадския конгрес през 2007 г. На събитието е присъствал украинският посланик в Канада, който е произнесъл реч.

Преди това, през 2003 г., Ярослав Хунка представлява същия Украинско-канадски конгрес на 8-ия световен украински конгрес в Киев. От 1989 г. той често посещава Украйна и дори се кандидатира за депутат във Върховната Рада (парламента на Украйна) през 1994 г.

През 2004 г. е обявен за почетен гражданин на Бережани. Степан Бандера и Роман Шухевич получават същата чест през 2011 г.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.