Разследвания и новини без цензура

сряда, 24 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

136 деца бежанци отвлечени от хотел, управляван от британското правителство

Департаментът по вътрешна сигурност на Великобритания си е затворил очите за изчезването на десетки непридружени деца мигранти от хотел в Съсекс, който се управлява като дом за деца, разкри разследване на The Observer.

От 600 непридружени непълнолетни, които са преминали през помещенията, управлявани от Департамента по вътрешна сигурност в Брайтън през последните 18 месеца, около 136 са обявени за изчезнали, а 79 от тях все още са в неизвестност, установи разследването. Свидетел от центъра твърди пред вестника, че предполагаемите отвличания са дръзки, чести и не се ограничават само до центъра в Брайтън.

„Децата буквално излизат извън сградата, изчезват и не се намират пвече“, каза охранителят, като предположи, че трафикантите са отговорни. Подобен център в Хайт, Кент твърди, че губи 10% от младите си обитатели всяка седмица.

Полицията предупреждаваше Департамента по вътрешна сигурност повече от година, че престъпните мрежи вероятно ще бъдат насочени към непълнолетните кандидати за убежище, които се настаняват в хотела, а местоположението е известно като проблематично – „гореща точка на експлоатация“, по думите на друг източник от службите за закрила на детето – поради функционирането на такива банди в района.

Охранителят дори призна, че е бил свидетел на отвличанията от бандите от първа ръка, но твърди, че се чувства безпомощен да направи нещо по въпроса. „Албански и еритрейски банди ги вземат в БМВ-та и Ауди-та и след това те просто изчезват,“ каза източникът.

През май двама мъже бяха заловени с три деца, които бяха върнати в Департамента по вътрешна сигурност. В повечето случаи обаче полицейските разследвания са били просто фиктивни, а децата почти никога не са били връщани, според работника на фирмата за охрана на центъра.

Докато вътрешни източници многократно са предупреждавали министерството за ситуацията, „нищо особено не се е променило“, съобщава The Observer. Твърди се, че съветник от Брайтън е описал липсата на действия от страна на правителството като пренебрегване на деца в огромен мащаб.

Запитани какво се прави, за да се защитят непридружените деца мигранти заради случаите на отвличания, от Департамента за вътрешна сигурност заявиха, че това е полицейски проблем, докато полицията препрати въпросите към департамента. Дори след разкритието през октомври миналата година, че 220 деца, търсещи убежище, са изчезнали от центрове за настаняване, финансирани от агенцията, която ги настанява в хотели заедно с възрастни, чийто произход не е бил проверен, институциите не са взели никакви мерки, коментира вестникът.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.