Разследвания и новини без цензура

петък, 14 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

17 смъртни случая във военновъздушната база „Тинкър“, ВВС на САЩ отказват да разкрият причината

17 служители са загинали във военновъздушната база „Тинкър“ в Оклахома през тази година, но представители на военновъздушните сили отказаха да кажат какви са причините за тези смъртни случаи, позовавайки се на опасения за семействата и поделенията в базата, съобщи Military.com.

Кимбърли Уудръф, говорител на военновъздушната база „Тинкър“, заяви само, че базата е загубила персонала по „различни причини и няколко смъртни случая остават в процес на разследване“.

Базата на военновъздушните сили „Тинкър“ има повече от 30 000 служители и не е ясно колко от тези смъртни случаи са военнослужещи, държавни служители, изпълнители на отбраната или цивилни, свързани с базата. Един човек, свързан с инсталацията, каза за Military.com, че са били информирани за смъртни случаи, свързани с базата тази година, включително потенциални самоубийства, както и смъртни случаи, свързани с Ковид-19.

„Дълбоко сме натъжени от загубите, които претърпяхме във военновъздушната база “Тинкър“, коментира лаконично полковник Аби Русцета, командир на базата, в изявление по имейл.

Говорителят на „Тинкър“ Кимбърли Удръф първоначално каза пред Military.com, че политиката на военновъздушните сили забранява на инсталацията да разкрива броя и причините за смъртните случаи, включително предполагаеми самоубийства, които все още се разследват.

„Съжалявам, но няма да оповестим броя на смъртните случаи в “Тинкър“, пише Уудръф в имейл до Military.com. – „Имаме текущи разследвания и за да защитим семействата и поделенията, няма да коментираме тези числа. Политика на военновъздушните сили е да не разкриваме информация за смъртните случаи или техните обстоятелства.“

Говорителят на Департамента на военновъздушните сили Ан Стефанек заяви, че Министерството на отбраната трябва да публикува статистически данни за самоубийствата на ниво Пентагон всяко тримесечие, въпреки че тези числа са за цялата служба и не уточняват команди или отделни бази. Тя добави, че няма забрана базата да публикува общия брой смъртни случаи.

От „Тинкър“ по-късно обявиха броя на смъртните случаи през тази календарна година, но не уточниха кои смъртни случаи се разследват като дължащи се на самоубийство, злополуки, болести или други причини.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.