Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

19 китайски учени са починали за месец от „неуточнена болест“

19 китайски учени са починали от „неуточнена болест“, статистика, която е шест пъти по-висока от средния брой смъртни случаи през последните години, съобщи Epoch Times. Починалите са членове на Китайската академия на науките (CAS) и Китайската академия на инженерите (CAE).

Официалните доклади избягват да споменават причината за тези смъртни случаи.

Базираната във Великобритания агенция за здравни данни Airfinity актуализира данните на 30 декември, като заяви, че приблизително 11 000 души в Китай умират всеки ден от COVID, с което общият брой на смъртните случаи от болестта достигна 110 000 през декември.

Според некролози, публикувани от официалните медии в Китай, през 12-те дни от 15 декември до 26 декември 13 членове на CAE са починали поради „заболяване“. Починалите са експертът по оптични комуникации Джао Зисен, експертът по екологично инженерство и качество на водата в околната среда Танг Хонгксиао, експертът по топене и разделяне на редки земни метали Джан Гуоченг, експертът по лазерни технологии Джао Иджун, експертът по неорганични неметални материали Гу Джънан, експертът по строително инженерство и структурна механика Лонг Юцю, еколозите и лесовъдите Ли Уенхуа, учен по дивата природа Ma Jianzhang, специалист по детска хирургия Жанг Жинже, експерт по машини за термично работно колело Уанг Жонги, архитект и професор в университета Tsinghua Guan Zhaoye, специалист по заваряване за аерокосмическо производствено инженерство Гуан Оиао и експертът по петролно инженерство Ли Куингджонг.

Общо шестима членове на CAS са починали на 6, 23 и 25 декември, включително Лу Цян, китайски експерт по автоматично управление и динамика на електрическите системи и професор в университета Цинхуа; Джан Юшан, китайски биохимик и молекулярен биолог; Дзян Хуалианг, бивш директор на Шанхайския институт по фармацевтични науки; Уу Ченгканг, високотемпературен газов динамист; Тонг Танджун, медицински учен; и Хуан Кежи, физик и професор в университета Цинхуа.

Повечето от починалите са членове на Китайската комунистическа партия (ККП), а някои са от малцинствените партии, като Демократическата лига и обществото Дзю Сан, които са признати за съществуващи, защото изрично подкрепят ККП и признават нейното ръководство.

През 2022 г. най-малко 53 членове на CAS и CAE са починали, показва статистика, цитирана от Epoch Times.

CAS и CAE, известни като Двете академии, набират учени и експерти, които могат да служат на Китайската комунистическа партия (ККП) и да се радват на привилегията на пожизнено членство. Системата за подбор на академици неизбежно отразява политически фактори.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.