Разследвания и новини без цензура

сряда, 21 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

2 г. затвор и глоба до 1 млн. долара за изказващите се в подкрепа на изкопаемите горива предвижда законопроект в Канада

Законопроект, внесен в канадския парламент, иска наказания до 1 милион долара глоба и 2 години затвор за популяризиране на изкопаемите горива (нефт, газ, въглища). Според новите зелени политики тези горива са екзистенциална заплаха за климата и човечеството.

Канада, която стана известна по време на пандемията с драконовските мерки срещу всеки, противопоставящ се на задължителната масова ваксинация, сега отново влезе в световните новини с друга крайност – предложение за затвор и непосилна глоба за привържениците на употребата на изкопаеми горива, а не на зелена енергия от вятър и фотоволтаици.

Върл привърженик на теорията за глобалното затопляне, депутатът Чарли Ангъс от Тиминс, в северната част на Онтарио (където средната температура през февруари пада от минус 7 C до минус 21 C) е внесъл законопроект C-372, наречен „Закон за реклама на изкопаеми горива“, който ще „забрани насърчаването на изкопаеми горива, освен в съответствие с разпоредбите на закона“.

Рекламата се определя като:

„Представяне на продукт или услуга по какъвто и да е начин, пряко или косвено, включително всяко съобщаване на информация за продукта или услугата и неговата цена и разпространение, което е вероятно да повлияе и да оформи нагласите, вярванията и поведението по отношение на продукта или услугата.“

Това, което не е изрично разрешено, е забранено.

„Този нормативен акт постановява Закона за рекламата на изкопаеми горива, за да забрани насърчаването на изкопаемите горива, освен в съответствие с разпоредбите на закона.“

Единственият публичен дискурс, който би бил разрешен по въпроса, биха били литературни представяния, които „използват или изобразяват“ изкопаеми горива, или „мнение или коментар“, при условие че и в двата случая авторът или създателят няма връзки с индустрията на изкопаемите горива.

Преамбюлът на законопроекта нарича изменението на климата „екзистенциална заплаха“ и посочва сезона на горските пожари през 2023 г. като претекст:

„През 2023 г. Канада преживя най-лошия сезон на горски пожари, регистриран някога, тъй като страната надхвърли най-голямата площ, изгорена някога за една година – над 7.9 милиона хектара“

Не се споменава, че в множество случаи през целия сезон на горските пожари през 2023 г., като пожарите в езерото Каван в Квебек и скандалния пожар на езерото Барингтън в Нова Скотия, причината е палеж, а не климатичните промени.

„Дните, в които големите петролни компании можеха да скрият ясната заплаха за планетата от изгарянето на изкопаеми горива, отминаха. Горд съм да застана до канадските лекари, изтъквайки явната заплаха за човешкото здраве от изгарянето на изкопаеми горива“, написа вносителят на закопроекта в социалната мрежа X/Twitter. Предстои канадският парламент да разгледа законопроекта и да реши дали ще криминализира мненията в подкрепа на употребата на газ, петрол и въглища като алтернатива на зелената енергия.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.