Разследвания и новини без цензура

петък, 24 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

20 000 руснаци минават езиков изпит, за да не бъдат депортирани от Латвия

Латвийското правителство изиска повече от 20 000 руснаци да преминат езиков изпит, за да избегнат депортиране и да „докажат лоялност“ към Латвия, предаде Ройтерс.

Въпреки че тези граждани живеят в Латвия, те са избрали да запазят или да кандидатстват за руски паспорти, като същевременно се отказват от документи, издадени в Латвия.

До войната в Украйна говоренето на руски в Латвия не се смяташе за проблем. По време на предизборната кампания в Латвия миналата година пресконференциите бяха доминирани с въпроси относно националната идентичност и присъствието на етнически руснация в Латвия, които съставляват ¼ от населението на страната.

Димитрийс Трофимовс, държавен секретар в министерството на вътрешните работи на Латвия, определи лоялността на руските граждани като „притеснение“.

70-годишната Валентина Севастянова, бивша учителка по английски и гид в Рига, разкри притеснения за предстоящия си изпит. Тя взема частни уроци заради изпита и споделя пред „Ройтерс“: Ако ме депортират, няма да има къде да отида, живея тук от 40 години“.

„Взех руския паспорт през 2011 г., за да посетя лесно болните си родители в Беларус. Вече ги няма.”

Валентина и още 11 жени на възраст от 62 до 74 години са посещавали тримесечен интензивен курс, за да допълнят знанията си по език. Всяка от тези жени е кандидатствала за руски паспорти, след като Латвия отново се появи като независима държава през 1991 г. след разпадането на Съветския съюз. С руските паспорти дойде право на безвизово пътуване до Русия и Беларус, пенсиониране на 55 години и руска пенсия.

Други мерки към езиковите ограничения, наложени от правителството на Латвия, включват забрана на телевизионните предавания от Русия – преди гледани от хиляди, според Ройтерс.

Държавната езикова комисия обсъди преименуването на улица в Рига, която носи името на руския поет Александър Пушкин.

Правителството също така е задействало планове за преминаване на цялото образование към латвийски език и постепенно премахване на обучението на руски възможно най-скоро.

Приблизително една четвърт от 1,9-милионното население на Латвия се състои от етнически руснаци и действията за премахване на езика оставиха у мнозина чувството, че може би губят мястото си в обществото. Общуването само на руски е приемливо в Латвия от няколко десетилетия.

Димитрийс Трофимовс, държавен секретар в министерството на вътрешните работи на Латвия, каза, че на руските граждани под 75-годишна възраст, които не преминат теста до края на годината, ще бъде дадено „разумно време да напуснат“. Ако не напуснат, те могат да бъдат изправени пред „принудително експулсиране“, но мярката се прилага само за притежателите на руски паспорти и не се прилага за всички етнически руснаци.

„Те доброволно решиха да вземат гражданство не на Латвия, а на друга държава“, каза той. „Това е сигнал. В резултат на това политиците решиха да дадат една година за полагане на изпита по латвийски език.“

Решението беше посрещнато със смесени чувства, каза Севастянова „Мисля, че изучаването на латвийски е правилно, но този натиск е грешен“.

„Хората живеят в руска среда. Те говорят (само) с руснаци. Защо не? Това е голяма диаспора”, – „Има рускоезични работни места. Има руски вестници, телевизия, радио. В магазините и на пазарите можете да говорите на руски – латвийците лесно преминават на руски.

Тестът включва основни латвийски фрази и изречения. Лиене Вороненко, ръководител на Националния образователен център на Латвия и изпитната комисия за тестовете, каза, че изпитът ще включва изречения от типа: „Бих искал да вечерям и бих искал да избера риба, а не месо“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.