Разследвания и новини без цензура

понеделник, 2 октомври, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

22 държави са подали молба за членство в БРИКС

22 държави официално са кандидатствали за присъединяване към организацията БРИКС, а други 22 неофициално са изразили интерес да се присъединят към блока. Това съобщи Анил Суклал, посланик на БРИКС от Южна Африка.

Страни като Саудитска Арабия и Иран официално са поискали да станат членове на БРИКС, каза още Суклал, цитиран от ливанската телевизия Almaydeen. Дипломатът отбеляза, че други също са изразили интерес да се присъединят към БРИКС, включително Аржентина, Обединените арабски емирства, Алжир, Египет, Бахрейн и Индонезия.

Страните от БРИКС дедоларизират търговията, тъй като Китай и Бразилия сключиха споразумение за отказ от американския долар в двустранните си сделки, което се очаква да намали инвестиционните разходи и да развие икономическите връзки между двете страни.

Представено от Бразилия, предложението трябва да бъде обсъдено на предстоящата среща на върха на държавните ръководители на страните от БРИКС, която ще се проведе през август в Южна Африка. БРИКС е абревиатура, която включва първите букви на страните членки – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Населението на държавите от БРИКС в момента е повече от 40% от населението на света.

Групата БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка – се очаква да увеличи дела си в световната икономика до близо 35% до 2028 г., съобщи Bloomberg. Според американската медия БРИКС изпреварва страните от Г-7 по икономически растеж.

Според изчисленията на изданието, базирани на последните данни на МВФ, тази година страните от БРИКС ще допринесат за 32,1% от световния растеж, в сравнение с 7,29% за Г-7.

По-рано беше съобщено, че Южна Африка ще предостави на чуждестранните служители, присъстващи на срещата на върха на БРИКС, организирана от страната през август, дипломатически имунитет.

Освен това на последната среща на външните министри членовете заявиха, че блокът е отворен за нови страни. На 22 юни руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков заяви, че лидерите на държави, които заемат враждебна позиция спрямо Русия, не трябва да бъдат включвани в срещата на върха на БРИКС през август. Коментарът беше направен в отговор на искането на френския президент Еманюел Макрон да присъства на срещата на върха на БРИКС.

„От страната-домакин зависи да определи кръга на поканените, това е утвърдена практика. Но не по-малко важно е това да бъде предшествано от консултации на всички участници в БРИКС. Ясно е, че лидерите на една държава, които водят такава враждебна и неприемлива за нас политика, такъв лидер е неподходящ като гост на БРИКС“, каза Рябков пред репортери по повод искането на Макрон.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.