Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

3 г. затвор в Норвегия заради изказване, че мъжете не могат да бъдат лесбийки

Актриса в Норвегия е заплашена от тежка присъда – затвор от 3 г., за предполагаемо престъпление – „език на омразата“ в нейно изказване, че „мъжът не може да стане лесбийка“.

Актрисата, която в момента е разследвана от норвежките власти, Тоне Гевджон, самата е лесбийка.  Изказването й, което предизвика възмущение в Норевегия, беше публикувано във Facebook:

„За мъжете е също толкова невъзможно да станат лесбийки, колкото и за мъжете да забременеят. Мъжете са мъже, независимо от техните сексуални фетиши“, се казва в публикацията.

На 17 ноември актрисата е информирана, че вече има официално наказателно разследване, което е започнато от прокуратурата за предполагаемо нарушаване на националните закони, свързани със защитата на „половата идентичност и изразяването на пола“.

Гевджон отдавна твърди, че транс дневният ред  е „вреден“ и „дискриминационен“ за жените, особено лесбийките. Миналата година, например, тя призова правителството да „предприеме действия, за да гарантира, че човешките права на жените лесбийки са защитени, като изясни, че „няма лесбийки с пениси, че мъжете не могат да бъдат лесбийки, независимо от тяхната полова идентичност.“

Нейните публикации във Facebook вече са обект на наказателно разследване. Гевджон коментира, че законите на страната всъщност са станали дискриминационни спрямо жените.

Министърът на културата и равенството Анет Третебергстуен отговори публично на това предизвикателство, като каза: „Не споделям разбирането за реалността, при което само двата биологични пола трябва да се разбират като пол. Половата идентичност също е важна.“

Трансактивистите отдавна се опитват да „хванат“ Гевджон, като актрисата  по-късно каза, че е знаела, че публикацията й във Facebook ще доведе до лавина от негативни реакции. Междувременно опонентите й многократно са я заклеймявали като „трансизключваща се радикална феминистка“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.