Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

3 март вече няма да е национален празник с промените в конституцията на ПП-ДБ

3 март да не бъде национален празник искат ПП-ДБ с промени в конституцията. На пресконференция те обявиха, че промените са част от „дългогодишните усилия на демократичната общност“.

Освен промяна на националния празник, промените, предложени от тях, включват преструктуриране на ВСС чрез разделяне на съдебния съвет на две; преформатиране на института на служебното правителство; ограничаване на властта на главния прокурор; въвеждане на индивидуална конституционна жалба; въвеждане на мандатност на кметовете – това са част от предложенията за конституционна реформа на ПП-ДБ и „Правосъдие за всеки“.

Коалицията ПП-ДБ предлагат 24 май да стане национален празник вместо Освобождението на България – 3 март.

Денят на Освобождението на България е националният ни празник от 1991 г. През 1951 г. 3 март е обявен от комунистите за остатък от великобългарския шовинизъм и е отменен с Кодекса на труда. С промените в конституцията ПП-ДБ предлагат да направят същото, което направиха и комунистите – отмяна на 3 март.

Идеята беше предложена от ГЕРБ в предишния парламент, но решението 24 май да стане националния ни празник не срещна подкрепа и не беше прието.

„Току що стана ясно, че според проекта за промяна на конституцията на ППДБ националният празник на България трябва да бъде сменен. Управляващият американски режим иска 3 март да бъде премахнат и на негово място да се сложи 24 май, написа във Фейбук лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

„Възраждане“ ще направи всичко, което е необходимо, за да не допусне осъществяването на американския план за унищожение на България“, коментира Костадинов.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.