Разследвания и новини без цензура

вторник, 3 октомври, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

300 военни заведоха дело за $500 млн. заради Ковид ваксините

Над 300 активни или бивши военни от канадските въоръжени сили (CAF), които твърдят, че са пострадали от мандатите за ваксина срещу Ковид-19, са завели колективен иск срещу високопоставени членове на канадската армия, като са поискали около 500 милиона долара обезщетение.

„Канадските въоръжени сили избягаха от собствената си цел и наложиха нетестван продукт, съзнателно направиха неверни изявления за безопасност и ефикасност и улесниха мандата без възможностза отказ, освен задължителното постоянно отстраняване от служба“, се казва в исковата молба, подадена във Федералния съд на 21 юни, цитирана от Epoch Times.

„Действията на CAF (Канадските въоръжени сили) и CDS (началника на щаба на отбраната) доведоха до нараняване на ищците.

Делото е заведено срещу началника на Щаба на отбраната генерал Уейн Еър, заместник-началника на Щаба на отбраната генерал-лейтенант Франсис Алън, министъра на националната отбрана Анита Ананд, бившия заместник-министър на националната отбрана Джоди Томас и други.

През есента на 2021 г. CAF наложи мандат за ваксина срещу Ковид-19, като неспазването впоследствие доведе до напускането на стотици военни. Те напуснаха чрез доброволно освобождаване или уволнение като „неподходящи за по-нататъшна служба“. CAF облекчи мандата за ваксините през октомври 2022 г., като премахна ваксинацията срещу Ковид-19 като условие за служба, но запази задължителна първична серия от ваксинация за множество оперативни роли.

В иска се твърди, че CAF са злоупотребили с властта си, като са пренебрегнали изрични законодателни ограничения на действията си, позволявайки физическо и/или психологическо изтезание на неваксинирани членове под командването на служители от CAF, пренебрегвайки установения закон за правото на неприкосновеност на личния живот и правото на избор на медицинско лечение и пренебрегвайки установения закон за информираното съгласие и по отношение на религиозните и духовни убеждения.

Други изброени предполагаеми злоупотреби включват умишлено неспазване на задължението служителите да бъдат напълно и правилно информирани по всички правни и политически въпроси, свързани с мандатите за ваксини, и умишленa злоупотребa със системата за оплаквания.

В иска се посочва, че CAF се е съсредоточила върху „политически програми и поемане на посока от политически лидери, което е в ущърб на оперативната готовност и ефективност“, когато е изпълнила мандатите за ваксина срещу Ковид-19.

В изявлението на иска се добавя твърдението, че началник-щабът на отбраната е използвала административни мерки, за да накаже онези, които са отказали или не са могли да се съобразят, вместо да следват съдебния процес съгласно Закона за националната отбрана, който би позволил на членовете да разглеждат делата си в независими изслушвания.

Освен това в него се казва, че началник-щабът на отбраната има пълен контрол върху процеса на подаване на жалби, което означава, че на членовете е отказано фундаментално правосъдие.

Освен това в иска се посочва, че Ейре е заявил, че е получил заповеди от правителството на Канада  за прилагане на мандата за ваксина, което според исковата молба е незаконно.

Според иска военните са изправени пред тежки последици, включително загуба на кариера и загуба на възможности за работа извън CAF, заедно със загуба на доходи, пенсия, обезщетения, пътувания и дори участие в обществения живот в резултат на неспазване на мандатите на ваксината.

Освен това в иска се казва, че принудителните действия са били предприети от командващите офицери, за да принудят спазването им. Примерите, дадени в делото, включват „принуждаване на членовете да прекарват ненужни продължителни периоди от време навън в екстремни зимни условия без подслон или защита, както и насилствено ограничаване на членовете в малки, тесни пространства без отдих за храна или лични хигиенни нужди“.

Даниел Льо Бутилие, ръководител на връзките с медиите в Министерството на националната отбрана, заяви, че „не коментират потенциални правни действия от такова естество“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.