Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

$31 трилиона външен дълг: Америка фалира, предупреди сенатор

С $31 трилиона външен дълг Америка фалира, предупреди сенатор Ранд Пол пред Сената на САЩ, 21 декември 2022:

Ръководството на Републиканската партия обявява, че законопроектът за разходите на Пелоси-Шумър е победа. Не е, освен ако не определите победата като добавяне на над един трилион долара нов дълг. Кое е по-важно? По-важно ли е да добавим 45 милиарда долара към военните разходи или е по-важно да не добавим още 1 трилион долара към общия ни дълг?

Сега имаме дълг от 31 трилиона долара. Добавяме над 1 трилион долара на година. И все пак републиканското ръководство казва, че това е победа, защото получаваме повече военни разходи. Но това е победа на каква цена? Всъщност по-сигурни ли сме? По-безопасни ли сме? Дали нашата национална сигурност е по-защитена, като харчим повече за армията? Или националната ни сигурност всъщност е по-застрашена от поемането на повече дългове?

Бих казал последното. Дълг от 31 трилиона долара е заплаха номер едно за нашата национална сигурност.

Седмицата преди Коледа е и очаквано Конгресът обмисля още един разходен пакет от 1,7 трилиона долара, който не сме имали шанс да видим или дори да прочетем, да не говорим за дебат.

И как Конгресът харчи парите на данъкоплатците? Ето само няколко примера за това как вашето правителство в момента харчи пари.

Миналата година те са похарчили 2,3 милиона долара, за да инжектират кокаин на кучета, порода бигъл, за да видят дали кокаинът причинява неблагоприятни ефекти. Изглежда, че техните изследователи, въпреки болката, която са причинили на тези кучета, са били любопитни да разберат дали кокаинът причинява неблагоприятни ефекти. Прочети вестниците. Гледайте новините. Вижте наркотичните зависимости в страната ни. Мислите ли, че трябва да инжектирате кокаин в кучета, за да знаете, че кокаинът е нещо лошо?

700 000 долара бяха похарчени, за да се проучи как мъжките папагали привличат половинката си. Има хора, които гладуват в нашата страна. Има хора, които се опитват да се измъкнат от бедността. И харчим 700 000 долара за изучаване как мъжките папагали привличат женски.

Похарчихме 187 000 долара, за да проучим дали кучетата помагат на децата да се справят или не. Разбира се, че го правят. Попитайте всеки собственик на домашен любимец. Всеки собственик на домашен любимец можеше да ви каже и ние щяхме да спестим на данъкоплатеца 187 000 долара.

Похарчихме 118 000 долара, за да проучим дали метална реплика, робот на злия военачалник Танос от Marvel Comics, може да щракне с пръст. 118 000 долара. Явно са наели някакъв пич да носи метални ръкавици и после да се опитва да щракне с пръсти. И знаете ли какво? Те откриха, че е невъзможно да се издаде щракащ звук с метални пръсти. Така че предупредждение към роботите по света: Трудно е да щракнеш с пръсти.

Докато продължаваме да се харчим в забрава, почти всяка една европейска нация работи за свиване на дефицита си.

Ние редовно гледаме към Европа и казваме, вижте колко е либерална. Вижте колко са социализирани, но въпреки това повечето страни от Европа всъщност балансират годишния си бюджет.

През 2019 г. 15 от 26 европейски страни са имали бюджетен излишък. Други 8 европейски държави са имали дефицит под 3 процента от своя БВП. Докато тук, в САЩ, дефицитът през 2019 г. беше 6,7 процента от БВП. Европа е ярък пример, че фискалната отговорност е възможна, това не е празна мечта.

Всъщност, ако просто намалим разходите си до това, което сме похарчили през 2019 г., само преди три години, ще имаме балансиран бюджет. Вместо това сме скочили от дефицит от 6 процента от БВП през 2019 г. до дефицит от 12 процента през 2021 г.

Добавяме дълг с по-голямо темпо от всякога в историята на страната ни.

Американският народ изисква отговорност за щетите, които големите държавни разпоредители нанасят на икономическото благосъстояние на семействата ни и на нашата нация. Няма да позволя на колегите ми да избягат от отговорност, като се крият зад четири хиляди страници законодателен текст.

Ето защо аз ще повдигна процедурен въпрос за бюджета, който ще постави всеки член на Сената в протокол за това каква е неговата фискална отговорност.

За съжаление, повечето от сенаторите, дори и да споделят моите чувства, знаят, че този процедурен въпрос ще бъде отменен, както почти винаги, от три пети от Сената.

Мислят си, че могат тихо да гласуват по този начин и никой няма да забележи. Е, когато американските избиратели най-накрая забележат, че хората тук говорят едно у дома, а правят друго, че обещават балансиране на бюджетите и обещават, че дефицитите имат значение, а след това идват тук и гласуват по обратния начин… един ден американският електорат ще се събуди.

В момента доларът губи близо 10% от стойността си на годишна база. Големите държави се поддадоха на унищожаването на валутата си и това се случва чрез дълг, чрез финансиране на дефицит.

Време е да се заемем сериозно със здравето на нашата нация и е време да проявим загриженост към онези, които са ощетени и смазани от инфлацията. Инфлацията в хранителния магазин, в бензиностанцията, на кого вреди най-много? Това вреди на тези с фиксирани доходи и възрастните граждани. Това наранява работническата класа и бедните.

Така че, ако има хора в Конгреса, които наистина ги е грижа, които наистина ги е грижа за онези, които се борят с бремето на инфлацията, най-добрият начин е да спрете да копаете дупката по-дълбоко. Спрете да увеличавате дълга и направете това, което дори европейските държави могат да направят. И това започва да балансира бюджета ни.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.