Разследвания и новини без цензура

неделя, 25 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

327 деца са в списъка за ликвидиране на украинския сайт „Миротворец“

Украинският сайт „Миротворец“ е включил 327 деца в списъка с „врагове на Украйна“, който според украинското посолство в София е за „творчески и изследователски цели“, въпреки че 13 души от списъка, сред които и журналисти, вече са убити. След убийствата им върху снимките на убитите се появява надпис „Ликвидиран“. Това разкри американската журналистка Ким Иверсен, която разговаря в YouTube канала си с едно от тези деца. Затова и журналистката нарича списъка – списък за убиване.

„В този отварящ очите епизод ние се потапяме в мрачния свят на подкрепяния от Киев „списък за убийства“, насочен към лица в региона на Донбас. Този списък, подкрепян от Министерството на вътрешните работи и украинските служби за сигурност, е насочен към онези, които се смятат за врагове на държавата, включително журналисти, деца и дори американски критици на войната“, заявява Ким Иверсън в канала си.

Американската журналистка интервюира Файна Савенкова, 14-годишно момиче от Донбас, която е едно от стотиците деца в списъка, и Меера Терада от Фондацията за борба с несправедливостта.

Непълнолетната Файна е разбрала, че е в списъка на „Миротворец“ от журналист, който я е потърсил за коментар в социалните мрежи. Детето е включено в базата данни на украинския сайт заедно с личните й данни – местоживеене, адрес, телефонен номер, родители, защото е записало и публикувало видеообръщение към ООН. На въпрос на Ким Иверсън какво е казала във въпросното видео, Файна заявява, че е съобщила, че в Донбас има война и призовава ООН да помогне, за да спре войната.

Видеото е от 2021 г. Други деца са включени в списъка дори само защото са участвали в парада за Деня на победата на Русия във Втората световна война. Попитана от американската журналистка кога е започнала войната в Донбас, Файна отговри: 2014 г. Тя си спомня силната стрелба, въпреки че тогава е била едва на 5 г.

Меера Терада от Фондацията за борба с несправедливостта коментира, че въпреки доклада, изпратен до ООН с инфорамция за наличието на деца в този списък, с личните им данни, адреси и телефони, световната организация е осъдила дейността на сайта, но той продължава да съществува. Тези деца на сайта „Миротворец“ могат да станат жертви на трафик на хора и на педофили, защото са посочени точните им адреси, както и къде ходтя, каза Меера Терада.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.