Разследвания и новини без цензура

петък, 14 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

385 млн. лв. за „Овергаз“ по Плана за възстановяване, чийто шеф дари 500 000 лв. на ПП-ДБ

В списъка от фирми, които ще получат еврофинансиране по Плана за възстановяване и устойчивост за т.нар. „зелен преход“, има фирми, свъзани с управляващите. Сред тях е „Овергаз“, чийто основател и собственик Сашо Дончев е спонсор на ПП-ДБ. Той направи дарение от 500 000 лв. преди парламентарните избори през миналата година на коалицията „Продължаваме промяната“- „Демократична България“. Списъкът беше показан в парламента от ИТН. Тези компании ще получат еврофинансиране за „зелени“ енергийни проекти, а в замяна България ще затвори въглищните си централи.

Затварянето на въглищните ни централи ще намали въглеродния отпечатък на европейско ниво с 0,06%. Но загубата за България на енергийна мощност ще бъде огромна. Данните изнесе депутатът от ИТН Павела Митова.

Въпреки че затварянето на централите ни няма да допринесе въобще за намаляването на емисиите в Европа, управляващите бързат със затварянето на „Марица Изток“, защото теренът на комплекса е нужен за изграждането на водородната централа по проект за 30 милиарда лева “BiLion”, съобщи Митова. Проектът е на сегашния енергиен министър Румен Радев и ще получи европейско финансиране по програмата за намаляване на въглеродните емисии.

„Продължаваме промяната“ правят всичко възможно да унищожат дружеството колкото се може по-бързо, тъй като земята им е необходима, за да произвеждат 380 хиляди тона зелен водород на година, от които 180 хиляди тона годишно да бъдат за износ. Проектът предвижда изграждането на огромно количество солари до 2033 г., миньорите изхвърчат на улицата, всички централи минават на газ, всички ние отново плащаме солената сметка, шепа тарикати стават скорострелно милиардери”, коментира Павела Митова.

“Системата ще загуби свойствата си за балансиране, цената на бита ще се увеличи драстично и аз силно се съмнявам, че фонд “Сигурност на електроенергийната система” ще издържи на натиска”, каза още тя.

Митова показа в парламента списък на фирми, които ще получат европейско финансиране по Плана за възстановавяне и устойчивост в сектор “Енергетика”:

 1. Металик АД на Дечко Колев – 277 690 000 лв. за изграждане на завод и създаване на инсталация за производство на зелен водород и кислород за медицински и технически нужди.
 2. Смарт енерджи груп АД – 240 000 000 лв. за слънчеви панели с капацитет 1,5GW. В предмета на дейност на фирмата никъде не е упоменато, че има капацитет да изгражда заводи за слънчеви панели. И какви са тези заводи, които ще произвеждат точно количество слънчеви панели с капацитет 1,5 GW.
 3. Контур Глобал Марица Изток 3, където беше изпълнителен директор настоящият заместник-министър, а сега е човек на „Промяната“ от ББР, Васил Щонов – 1 383 000 000 лв.
 4. Ризолв енерджи ООД (s.r.o), Чешка република – 354 300 000 лв. – за изграждане на соларен парк с мощност 230 GW в Силистра. Парк се изгражда на площта на летището, което по незнайни причини е попаднало при едни “наши хора” и те са го продали на чехите. Да не се окаже, че след време това летище ще се ползва и държавата ще трябва да плаща. А и как фирма, която е базирана в Силистра ще подпомогне икономически област Стара Загора?
 5. Дайнинг Енерджи ЕООД – офисът им се намира на площадката на Брикел, а осигурените лица са 10 – 654 000 000 лв.
 6. “ТОПЛОФИКАЦИЯ-СЛИВЕН” ЕАД – 320 000 000 лв.
 7. Брикел ЕАД – 879 000 000 лв. Излиза, че с всичките си фирми, които са разположени на територията на Стара Загора, Ковачки ще прибере едни 1 853 000 000 лв.
 8. Ей И Ес Марица Изток 1 ЕООД – 1 440 000 000 лв. – изтича им договорът за изкупуване на ел. енергия в края на годината и дай за последно да им дадем още малко.
 9. М+С Хидравлик АД, Хидравлични Елементи и Системи АД, “ЕЛХИМ-ИСКРА” АД – и трите фирми са свързани с едно и също лице Васил Велев от АИКБ, където е работил министърът на енергетиката, Румен Радев. Общо проекти за 132 000 000 лв.
 10. Загора Енерджи ООД – фирмата е част от Холдинг Загора, където министър Румен Радев е бил икономически директор – 40 000 000 лв.
 11. Монбат АД – собственост на братя Бобокови – 1 171 500 000 лв.
 12. БУЛМЕТАЛ АД – как ще изграждат ПАВЕЦ, при условие, че в профила на фирмата е записано, че се занимават с производство и реализация на метален амбалаж – 313 000 000 лв.
 13. Овергаз, спонсорът на „Промяната“ – 385 000 000 лв.

През септември м. г. Министерството на енергетиката отправи покана за заявяване на интерес за инвестиционни намерения към големи компании, които да кандидатстват за получаване на парите от фонда за „зеления преход“. Парите се дават от ЕС. 32 компании са подали инвестиционни намерения на обща стойност около 11 млрд. лева.

Управлението на средствата по териториалните планове за „справедлив“ преход, както се нарича в ЕС преходът към „зелена енергия“ с нула въглеродни емисии, е поверено на министерството на регионалното развитие. От пресцентъра на министерството коментираха, цитирани от „Труд“, че все още не са давани пари, а списъкът с фирмите бил просто „индикативен“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.