Разследвания и новини без цензура

неделя, 21 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

40 членове на „Ислямска държава“ са задържани в Турция, откъдето в Москва е дошъл един от терористите от „Крокус“

Турските власти задържаха 40 заподозрени членове на „Ислямска държава“ в осем провинции при операция „Боздуган-16“, съобщи министърът на вътрешните работи Али Йерликая.

В профила си в социалната мрежа X/Twitter министърът отбеляза, че турските служители по сигурността са извършили 1316 операции срещу „Ислямска държава“ между 1 юни 2023 г. и 23 март тази година. Общо 2733 заподозрени екстремисти бяха задържани при проверките. Около 692 бяха арестувани, а 529 бяха освободени под съдебен контрол, написа той.

Съобщението дойде, след като по време на разпита непосредствено при задържането си един от атенаторите от „Крокус“, Шамсидин Фаридуни, призна, че е дошъл в Москва от Истанбул на 4 март.

Шамсидин Фаридуни e качил осем снимки за един ден, на 23 февруари, в профила си в Инстаграм. Почти всички снимки имат геолокацията „Аксарай, Истанбул“. Сред публикуваните изображения са селфи на самия Фаридуни, като фонът предполага, че е направено в джамия, както и снимки на храна, която изглежда като закуска в хотел, и местни забележителности като джамията „Фатих“. Може да се предположи, че идеята на тези публикации е била да му създаде алиби на турист в Турция.

40 членове на „Ислямска държава“ задържани в Турция
Снимки от профила на Шамсидин Фаридуни в Инстаграм

Шамсидин Фаридуни каза, че е извършил нападението за пари и че е поддържал комуникация през Телеграм с помощник на „проповедник“. Малко след атентата „Ислямска държава“ пое отговорност за атаката и публикува видео, заснето от един от терористите по време на стрелбата в „Крокус“. На записа се виждат брутални сцени на насилие, включително как терористите прерязват гърлото на една от жертвите.

Анкара внимателно е проучила данните за нападателите от „Крокус“, които преди това са посещавали Турция, съобщи „Хюриет“. Според информацията на турския вестник двама от терористите са били в Турция. Те са дошли от Москва и после пак са се върнали в руската столица.

Руският президент Владимир Путин заяви: „Извършителите са радикални ислямисти, но искаме да разберем кой го е поръчал“. Той попита защо извършителите са пътували към украинската граница и кой ги е чакал там. Руските власти обвиниха Украйна за атентата и САЩ, че се опитват да я оневинят.

Въпреки подозренията си към Киев обаче, руският президент допусна и втора хипотеза, която до момента се отхвърляше от руските официални лица, анализатори и медии: „В хода на съвместната работа на нашите специални служби и правоохранителните органи е необходимо да се получат отговори на редица въпроси, например, дали радикални, дори терористично настроени ислямистки организации наистина са заинтересовани да нанесат удари по Русия, която днес се застъпва за справедливо решение на ескалиралия близкоизточен конфликт“, каза Путин. Той поиска „разследването да бъде професионално, без никакви политически пристрастия“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.