Разследвания и новини без цензура

сряда, 22 март, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

40 % от европейците не подкрепят изпращането на оръжия за Украйна

Има спад в подкрепата за изпращане на оръжия в Украйна и приемане на бежанци от страната сред обществеността в ЕС, показва социологическо проучване на Eupinions. Въпреки това мерките за подпомагане на Киев във войната с Москва все още са подкрепени от мнозинството от респондентите, показва проучването.

Резултатите от анкетата, проведена през юни в 27 държави-членки показват, че 40% от анкетираните не са отговорили положително на въпроса дали подкрепят изпращането на оръжия в Киев.

Подкрепата за доставките на военна помощ е най-висока в Полша, където 84% са отговорили положително, и най-ниска в Италия, където изпращането на оръжия за Украйна е  подкрепено само от 42%.

„Всъщност Италия е единствената държава-членка, в която мнозинството от гражданите се противопоставят на доставката на оръжия“, се казва в проучването.

Междувременно 60% от анкетираните смятат, че доставките на оръжие за Киев трябва да бъдат организирани чрез механизми на ЕС, докато 54% предпочитат те да се извършват от родните им страни.

Подобно проучване, публикувано от Eupinions през май за настроението на европейците от март, показа, че 64%  са подкрепяли доставките на оръжие.

Подкрепата за посрещането на украинските бежанци е намаляла с 5% в ЕС от март насам и е  81%, според проучването. Тя е най-високата в Германия, Италия и Испания (съответно 83%, 84% и 90%) и най-ниската в Полша (77%) и Франция (76%).

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.