Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

40 % от европейците не подкрепят изпращането на оръжия за Украйна

Има спад в подкрепата за изпращане на оръжия в Украйна и приемане на бежанци от страната сред обществеността в ЕС, показва социологическо проучване на Eupinions. Въпреки това мерките за подпомагане на Киев във войната с Москва все още са подкрепени от мнозинството от респондентите, показва проучването.

Резултатите от анкетата, проведена през юни в 27 държави-членки показват, че 40% от анкетираните не са отговорили положително на въпроса дали подкрепят изпращането на оръжия в Киев.

Подкрепата за доставките на военна помощ е най-висока в Полша, където 84% са отговорили положително, и най-ниска в Италия, където изпращането на оръжия за Украйна е  подкрепено само от 42%.

„Всъщност Италия е единствената държава-членка, в която мнозинството от гражданите се противопоставят на доставката на оръжия“, се казва в проучването.

Междувременно 60% от анкетираните смятат, че доставките на оръжие за Киев трябва да бъдат организирани чрез механизми на ЕС, докато 54% предпочитат те да се извършват от родните им страни.

Подобно проучване, публикувано от Eupinions през май за настроението на европейците от март, показа, че 64%  са подкрепяли доставките на оръжие.

Подкрепата за посрещането на украинските бежанци е намаляла с 5% в ЕС от март насам и е  81%, според проучването. Тя е най-високата в Германия, Италия и Испания (съответно 83%, 84% и 90%) и най-ниската в Полша (77%) и Франция (76%).

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.