Разследвания и новини без цензура

петък, 14 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

40 трилиона евро ще струва на Европа „зелената сделка“ на Брюксел (доклад)

Ново проучване на френския Institut Rousseau изчислява, че са необходими инвестиции от 40 трилиона евро, за да стане Европа климатично неутрална (с икономика с нула въглеродни емисии). Инвестициите, според доклада, са нужни, за да „поддържат Европа в глобалната надпревара за конкурентоспособност, в съответствие с програмата на ЕС за стратегическа автономия“.

Проучването оценява както публичните, така и частните инвестиции, необходими на ЕС, за да постигне целите си в областта на климата.

Подробно са проучени седем големи държави: Франция, Германия, Италия, Испания, Холандия, Полша и Швеция. Тези страни представляват приблизително три четвърти от БВП на ЕС и вътрешните въглеродни емисии на блока.

Докладът се финансира от групата на зелените в Европарламента и целта му е да убеди страните членки колко е важно да направят инвестиции от 40 трилиона евро, за да се изпълни „зелената сделка“ на Брюксел.

Ето разчет на парите, които докладът представя:

  • Трябва да инвестираме 40 трилиона евро до 2050 г., за да декарбонизираме икономиката на ЕС, което се равнява на приблизително на 10% от настоящия БВП на ЕС.
  • Необходими са допълнителни €10 трилиона инвестиции до 2050 г., средно около 2,3% от текущия БВП годишно. Това е около половината от изразходваното от ЕС за внос на изкопаеми горива през 2022 г.
  • Публичните разходи трябва да се удвоят от 250 на 510 милиарда евро годишно, за да се катализират частните инвестиции и финансиране на нерентабилни решения за декарбонизация. Пактът за стабилност ограничава способността на държавите да предприемат действия, а инвестициите в прехода следва да бъдат изключени от тези бюджетни правила.
  • Тази допълнителна публична инвестиция от 260 милиарда евро годишно възлиза на около 1,6% от настоящия БВП на ЕС. Това е по-малко от разходите на ЕС за възстановяване от Covid-19 (338 милиарда евро годишно) или от субсидиите на ЕС за изкопаеми горива (359 милиарда евро годишно).
  • Реновирането на сгради и насърчаването на ограничаването на използването на автомобили и самолети трябва да бъдат приоритетни цели за допълнителна обществена подкрепа, въпреки че е необходим публичен ангажимент във всички сектори.

Докладът има за цел да убеди европейците колко е важно да платим 40 трилиона евро, за да спасим климата, като обаче подминава други важни аспекти като деиндустриализацията, която започна до голяма степен и в резултат на „зелените политики“.

Още по темата: „Зелените“ политики на ЕС водят до деиндустриализация на Европа (доклад) 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. Абсолютни глупаци! Тази сделка е не рентабилна.Има генератори на свободна енергия да пуснат тях и въпросът се решава кардинално.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.