Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 20 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

5-годишният Алекс живее в Пирогов, след като е залят с бензин и запален в дома си

„Това е Алекс – почти на 5 години. Живее в детската клиника по изгаряния и пластична хирургия на Пирогов от 7 месеца. Залят е с бензин и е запалена клечка в близост до него – дали случайно или умишлено – все още се изяснява. Случва се докато е оставен без надзор заедно с останалите си 5 братя и сестри.“ Разказът, придружен със снимка на детето, е на пациентка на Пригов, трогната от съдбата на Алекс, която я сподели във Фейсбук:

„Родителските права на майка му и баща му са отнети и от известно време се търсят приемни родители. Затова и престоят му в клиниката е толкова дълъг, а не защото всеки ден му извършват някакви манипулации. Цялото тяло, както и главичката на Алекс са били изгорени и лекарите са се борили дълго за живота му.

Алекс се нуждае от още множество процедури, за да се възстанови напълно. Настанен е сам в стаята и от време на време при него настаняват други майки с деца. Когато го попитах къде е мама, той каза: „Не зная“. За него се грижат всички медицински лица, които са на смяна, както и всеки родител- попаднал тук с детето си, чието сърце бива поне малко докоснато.

Разказвам тази история, не защото търся някаква помощ за Алекс, а за да споделя за едно дете, което въпреки всичко оцелява. Той общува свободно с всеки от персонала, поздравява, извинява се, иска да играе и рисува като всяко нормално дете, но на Алекс му липсва основното – любов и специално внимание.

Всеки се занимава за кратко с него и го оставя, а Алекс има нужда от топлина и прегръдка. Сега приключи вечерята и всички болни са легнали по стаите си, а Алекс чука на вратата ни и казва с тъжно гласче: „Аз няма какво да правя“ и вдига рамене. Той просто иска да поговори с някого, да се посмее и да се почувства обичан. Подари на Боян балон. Това е Алекс: „Роден, за да оцелее“!

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.