Разследвания и новини без цензура

вторник, 21 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

5 пъти повече германци отказват военна служба заради страх от война в Европа

Броят на германците, които отказват военна служба, се е увеличил почти пет пъти от началото на войната в Украйна, съобщи агенция RND, позовавайки се на данни, предоставени от Федералната служба по семейни и граждански въпроси (BAFzA).

„През 2021 г. Федералната служба по семейни и граждански въпроси получи 201 заявления за освобождаване от военна служба, а през 2022 г. имаше 951 такива заявления“, заяви говорител на BAFzA.

Министерството на отбраната предостави малко по-различна статистика, като изчисли, че заявления за отказ през 2021 г. са подали 223 войници на активна служба, 266 резервисти и 593 души, които не са служили в армията.

Министерството отбеляза, че не само войниците на активна служба имат право да се откажат от военна служба по съвест. Според RND мнозина са обяснили молбите си с това, че не са очаквали избухване на войната в Украйна и се опасяват тя да не се прехвърли и в Европа.

Отказалите се все още съставляват малка част от приблизително 183 000 души, които понастоящем служат в германските въоръжени сили (Бундесвера). Въпреки това увеличението в броя на отказващите да служат може да се превърне в проблем за Германия, като се има предвид, че Берлин прекрати задължителната военна служба през 2011 г. и сега планира да увеличи отбранителните си способности.

Службата за управление на персонала на Бундесвера заяви пред RND, че „действителният брой на кандидатите за военна служба намалява от началото на 2022 г.“

През 2018 г. Берлин обяви планове за увеличаване на броя на войниците си до 203 000 в продължение на седем години. От началото на войната в Украйна Германия снабдява Киев с тежко въоръжение, включително бронирани машини и самоходни гаубици.

Бързането на Берлин да помогне на Украйна обаче разкри и няколко проблема в рамките на Бундесвера като недостиг на боеприпаси и случаи на дефектно оборудване. Германските медии съобщиха миналия месец, че страната не успява да изпълни ангажиментите си към НАТО, тъй като няма достатъчно от определени видове оръжия и боеприпаси на склад.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.