Разследвания и новини без цензура

сряда, 22 март, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

58 български пожарникари с 20 автомобила тръгнаха за Турция, за да окажат помощ

Пожарникари и спасители от София, Пловдив, Велико Търново, Благоевград и Монтана заминаха за Турция, където ще окажат помощ на колегите си за справяне с последствията от тежкото земетресение. В състава на модула са 58 служители от Главната дирекция – всички те са с богат опит в задгранични мисии, преминали са необходимото обучение и притежават съответната квалификация.

На мястото на отпътуване ст. комисар Красимир Шотаров, зам.-директор на ГДПБЗН, запозна пожарникарите и спасителите със заповедите им за командироване, маршрута на преминаване и им проведе кратък инструктаж, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В състава на модула ще влязат до 20 единици техника, както и необходимото спасително оборудване. Колоната от специализирана техника ще пътува до мястото на произшествието, около 1800 км, на собствен ход.

По предварителна информация от местопроизшествието, сме предвидили техника, която да е подходяща за оказване на помощ в градска среда, за търсене на хора със сърдечен пулс, с уреди за разрязване и разбиване, което е свързано с максимално бързо достигане до пострадалите. Както знаете, в настоящия момент има изпратен вече първи екип, който пътува със самолет „Спартан“. Ние разполагаме с техника, която е трудно да бъде пренеса със самолет и поради тази причина тръгваме по пътната мрежа“, обясни Шотаров.

Той увери, че всички служители, които заминават за Република Турция, са добре подготвени за подобни ситуации и допълни, че страната ни има готовност да изпрати допълнителни сили и средства в случай на необходимост.

58 български пожарникари с 20 автомобила тръгнаха към Турция

Снимка: МВР

„Имаме опит, с който смятам, че ще бъдем полезни в тази ситуация. В зависимост от нуждите, които възникнат, имаме готовност да преценим за изпращането на допълнителни сили и средства, които да бъдат насочени към мястото на произшествието. Оглеждаме вариантите как максимално бързо да стигнем до там. Нашият модул е структуриран така, че ние няма да имаме нужда от съдействие от страна на домакина – Турция. Нашите служители ще бъдат на разположение колкото дълго е необходимо. Да се надяваме, че ще бъдат изпълнени максимално много задачи, за да помогнем в бързи срокове“, коментира още ст. комисар Шотаров.

По-рано правителството съобщи, че изпраща два самолета „Спартан“ със спасители в Турция.

Още по темата: Изследовател предсказа земетресението преди 3 дни, Twitter го маркира като фалшива новина, защото земетресенията не могат да се предскажат

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.