Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

58 български пожарникари с 20 автомобила тръгнаха за Турция, за да окажат помощ

Пожарникари и спасители от София, Пловдив, Велико Търново, Благоевград и Монтана заминаха за Турция, където ще окажат помощ на колегите си за справяне с последствията от тежкото земетресение. В състава на модула са 58 служители от Главната дирекция – всички те са с богат опит в задгранични мисии, преминали са необходимото обучение и притежават съответната квалификация.

На мястото на отпътуване ст. комисар Красимир Шотаров, зам.-директор на ГДПБЗН, запозна пожарникарите и спасителите със заповедите им за командироване, маршрута на преминаване и им проведе кратък инструктаж, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В състава на модула ще влязат до 20 единици техника, както и необходимото спасително оборудване. Колоната от специализирана техника ще пътува до мястото на произшествието, около 1800 км, на собствен ход.

По предварителна информация от местопроизшествието, сме предвидили техника, която да е подходяща за оказване на помощ в градска среда, за търсене на хора със сърдечен пулс, с уреди за разрязване и разбиване, което е свързано с максимално бързо достигане до пострадалите. Както знаете, в настоящия момент има изпратен вече първи екип, който пътува със самолет „Спартан“. Ние разполагаме с техника, която е трудно да бъде пренеса със самолет и поради тази причина тръгваме по пътната мрежа“, обясни Шотаров.

Той увери, че всички служители, които заминават за Република Турция, са добре подготвени за подобни ситуации и допълни, че страната ни има готовност да изпрати допълнителни сили и средства в случай на необходимост.

58 български пожарникари с 20 автомобила тръгнаха към Турция

Снимка: МВР

„Имаме опит, с който смятам, че ще бъдем полезни в тази ситуация. В зависимост от нуждите, които възникнат, имаме готовност да преценим за изпращането на допълнителни сили и средства, които да бъдат насочени към мястото на произшествието. Оглеждаме вариантите как максимално бързо да стигнем до там. Нашият модул е структуриран така, че ние няма да имаме нужда от съдействие от страна на домакина – Турция. Нашите служители ще бъдат на разположение колкото дълго е необходимо. Да се надяваме, че ще бъдат изпълнени максимално много задачи, за да помогнем в бързи срокове“, коментира още ст. комисар Шотаров.

По-рано правителството съобщи, че изпраща два самолета „Спартан“ със спасители в Турция.

Още по темата: Изследовател предсказа земетресението преди 3 дни, Twitter го маркира като фалшива новина, защото земетресенията не могат да се предскажат

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.