Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

600 000 души изложени на опасни химикали в американски военни бази

Излагането на опасни химикали в американски военни бази е засегнало три пъти повече хора, отколкото признава Пентагона. Токсичните химически вещества са открити в питейната вода, използвана от над 600 000 войници и членове на семействата им, e устанвило разследване на базираната във Вашингтон Работна група по околната среда (EGW).

Става въпрос за химикали, известни като PFAS, като перфлуорооктансулфонова и перфлуорооктанова киселина, които се използват в пожарогасителната пяна, промишлените смазочни материали и хидравличните течности. Пентагона призна през април, че водоснабдяването е било замърсено от PFAS в десетки от базите на САЩ, най-вече от пожарогасители, използвани от военните пожарникари, но определи броя на хората, изложени на химическото замърсяване на около 175 000 души.

Мащабът на експозицията е силно занижен, най-вече защото Пентагона включва само бази, където нивата на водата имат замърсители на PFAS по-големи от 70 части на трилион (ppt), стар стандарт на EPA, съобщи EWG. Новата референтна граница на EPA за опасни нива на PFAS е всичко над 1 ppt, въпреки че този стандарт не е финализиран.

Докладът на Пентагона пропуска няколко големи бази, където нивата на замърсяване са надхвърлили 70 ppt, включително Форт Левънуърт в Канзас и Форт Браг в Северна Каролина, съобщи EWG. Всъщност е установено, че водата във Форт Левънуърт има 649 ppt замърсители от PFAS. В други 88 бази нивата на токсичните химикали са под 70 ppt, но надхвърлят ревизирания стандарт за безопасни нива на PFAS.

„PFAS са известни като „вечни химикали“, защото веднъж освободени в околната среда, те не се разпадат и могат да се натрупат в кръвта и органите ни“, коментират от EWG. Химикалите са свързани с повишен риск от рак на бъбреците и тестисите, както и усложнения на бременността и увреждане на репродуктивната система.

Групата добави, че докладът на Пентагона също не е успял да отчете военнослужещите, които са били изложени на замърсена питейна вода, предоставена в бази от невоенни комунални услуги. Проучването предлага само актуална картина на броя на хората в засегнатите бази, пренебрегвайки милионите жители, които биха могли също да бъдат изложени.

Говорител на Пентагона заяви пред Military.com, че военните работят за справяне със замърсителите в питейната вода от 2016 г. насам и остават ангажирани със задълженията си по почистването им.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.