Разследвания и новини без цензура

неделя, 2 април, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

600 000 души изложени на опасни химикали в американски военни бази

Излагането на опасни химикали в американски военни бази е засегнало три пъти повече хора, отколкото признава Пентагона. Токсичните химически вещества са открити в питейната вода, използвана от над 600 000 войници и членове на семействата им, e устанвило разследване на базираната във Вашингтон Работна група по околната среда (EGW).

Става въпрос за химикали, известни като PFAS, като перфлуорооктансулфонова и перфлуорооктанова киселина, които се използват в пожарогасителната пяна, промишлените смазочни материали и хидравличните течности. Пентагона призна през април, че водоснабдяването е било замърсено от PFAS в десетки от базите на САЩ, най-вече от пожарогасители, използвани от военните пожарникари, но определи броя на хората, изложени на химическото замърсяване на около 175 000 души.

Мащабът на експозицията е силно занижен, най-вече защото Пентагона включва само бази, където нивата на водата имат замърсители на PFAS по-големи от 70 части на трилион (ppt), стар стандарт на EPA, съобщи EWG. Новата референтна граница на EPA за опасни нива на PFAS е всичко над 1 ppt, въпреки че този стандарт не е финализиран.

Докладът на Пентагона пропуска няколко големи бази, където нивата на замърсяване са надхвърлили 70 ppt, включително Форт Левънуърт в Канзас и Форт Браг в Северна Каролина, съобщи EWG. Всъщност е установено, че водата във Форт Левънуърт има 649 ppt замърсители от PFAS. В други 88 бази нивата на токсичните химикали са под 70 ppt, но надхвърлят ревизирания стандарт за безопасни нива на PFAS.

„PFAS са известни като „вечни химикали“, защото веднъж освободени в околната среда, те не се разпадат и могат да се натрупат в кръвта и органите ни“, коментират от EWG. Химикалите са свързани с повишен риск от рак на бъбреците и тестисите, както и усложнения на бременността и увреждане на репродуктивната система.

Групата добави, че докладът на Пентагона също не е успял да отчете военнослужещите, които са били изложени на замърсена питейна вода, предоставена в бази от невоенни комунални услуги. Проучването предлага само актуална картина на броя на хората в засегнатите бази, пренебрегвайки милионите жители, които биха могли също да бъдат изложени.

Говорител на Пентагона заяви пред Military.com, че военните работят за справяне със замърсителите в питейната вода от 2016 г. насам и остават ангажирани със задълженията си по почистването им.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.