Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 13 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

78% от украинците обвиняват Зеленски за корупцията в Украйна (проучване)

78% от украинците смятат, че президентът Володимир Зеленски е виновен за широко разпространената корупция в правителството и армията на страната, разкри украинско социологическо проучване.

Изследването на общественото мнение, публикувано в понеделник, установява, че 78% от украинците смятат Зеленски за „пряко отговорен“ за проблема с корупцията в Киев.

Социологическото проучване е проведено от благотворителната фондация „Демократични инициативи на Илко Кучерив“ и Киевския международен институт по социология.

Украинското проучване е проведено от 3 до 17 юли чрез интервюта лице в лице с граждани от цялата страна. Няма големи разлики в констатациите въз основа на регион или социално-икономически фактори.

Анкетираните на възраст 60 и повече години заемат по-категорично мнение, като 81% заявяват, че Зеленски е отговорен за корупцията в правителството. Процентът е 70% в най-младия сегмент, на възраст от 17 до 29 години. Като цяло, само 18% от възрастните украинци не са съгласни с твърдението, че Зеленски носи отговорност.

Документи, получени от Международния консорциум на разследващите журналисти през 2021 г., разкриха, че Зеленски и неговите бизнес партньори са основали офшорни компании за закупуване на луксозни имоти в Лондон. Зеленски е прехвърлил дела си в една от компаниите на свой помощник точно преди да бъде избран за президент през 2019 г.

Поддръжниците на бившия украински президент Петро Порошенко, който загуби изборите от Зеленски, обвиниха опонентите си, че използват офшорните си сметки за укриване на данъци.

Корупцията в Украйна остава повод за безпокойство и може да попречи на кандидатурата на страната да се присъедини към Европейския съюз, коментира белгийският вестник Politico.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.