Разследвания и новини без цензура

сряда, 24 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

80 бебета умират всеки ден в Йемен: „забравената война“, за която никой не говори

Хиляди убити, десетки електроцентрали и болници бомбардирани при въздушни атаки срещи цивилни цели – това не са заглавия на новините за Украйна. Това са данните от разрушителната война в Йемен, за която никой не говори, защото в нея не участва Русия, а коалиция от държави, водена от богатата на петрол Саудитска Арабия.

Бомбардировките, както и блокадата, наложена от водената от Саудитска Арабия коалиция, сериозно засегнаха всички сфери на живота в Йемен. Според Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) повече от 70% от йеменците сега са зависими от някакъв вид хуманитарна помощ, като здравната инфраструктура на страната работи с половината от капацитета си, оставяйки милиони йеменци уязвими и без достъп до медицинска помощ.

Според базираното в Сана правителство на хутите войната и блокадата, наложени от саудитската коалиция, са отговорни за убийството на 16 % от всички недоносени бебета в страната. Министърът на здравеопазването Таха Мутауакил заяви миналия месец, че най-малко „80 новородени бебета умират всеки ден поради липсата на медицинско оборудване и лекарства“ на фона на блокадата, наложена на йеменския народ.

Мутавакил твърди, че в момента Йемен има около 600 инкубатора, а са необходими поне 2000. Липсата на инкубатори застрашава живота на голям брой новородени бебета в Йемен.

Според УНИЦЕФ в резултат на почти осем години война детската смъртност в Йемен е станала най-високата в арабския свят с над 60 смъртни случая на 1000 раждания. УНИЦЕФ твърди, че броят на новородените бебета, умиращи всеки ден в Йемен, е почти двойно по-голям от този, който правителството съобщава. Според УНИЦЕФ близо 52 000 новородени бебета умират всяка година в Йемен, средно най-малко 142 на ден.

УНИЦЕФ публикува доклад миналия месец, в който се твърди, че около 11 000 йеменски деца са били убити или осакатени поради войната в страната. В него се твърди, че повече от 2,2 милиона йеменски деца, една четвърт от тях на възраст под 5 години, са недохранени.

Според доклада на „Око за човечеството“ през последните седем години на войната в Йемен бомбените атентати, извършени от коалицията, ръководена от Саудитска Арабия, са убили 17 734 души и са ранили близо 30 000. Според данните най-малко 4017 смъртни случая са на деца.

Данните, публикувани от базирания в Йемен Център за права и развитие „Око за човечеството“, разкриват, че най-малко 643 цивилни са били убити през 2022 г., от над 3000 регистрирани жертви. Данните са шокиращи въпреки безпрецедентното шестмесечно прекратяване на огъня и регистрирания значителен спад на смъртните случаи. 2023 г. е осмата година от началото на войната в една от най-бедните държави в света, за която никой не говори.

Данните показват, че общият брой на смъртните случаи, регистрирани през миналата година, включва най-малко 102 деца и 27 жени. Най-малко 353 деца и 97 жени също са ранени в този период.

Международната коалиция, ръководена от Саудитска Арабия, също е унищожила над 14 300 домове, 12 болници, 64 училища и 22 електроцентрали в Йемен миналата година, според организацията, което е увеличило страданията на милиони йеменци.

Според ООН шестмесечното прекратяване на огъня е довело до 60% по-малко жертви. 159 цивилни са били убити или ранени поради взривове на противопехотни мини или други експлозии в контролираните от хутите райони и на други места през този период.

Водената от Саудитска Арабия коалиция наложи всеобхватна сухопътна, морска и въздушна блокада на Йемен от 2015 г. насам, за която се твърди, че предотвратява доставката на оръжие. Блокадата обаче предотвратява притока на основни доставки, включително храни и лекарства, в Йемен, който е силно зависим от вноса.

Блокадата беше частично облекчена по време на шестмесечното прекратяване на огъня. Хутите обаче поискаха пълното вдигане на блокадата като основа за удължаване на примирието, което саудитците отхвърлиха.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.