Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

943 млн. евро струва новият договор на ЕК с Pfizer за бъдещи ваксини срещу „неуточнена болест“

943 млн. евро струва на европейските данъкоплатци решението на Урсула фон дер Уайен и останалите чиновници в Брюксел да сключат нов договор с Pfizer. Парите са за това американската компания да поддържа капацитет за производство на бъдещи ваксини срещу „неуточнена болест“. Това става ясно от парламентарно питане на френския евродепутат Вирджиния Жорон до Европейската комисия (ЕК).

Евродепутатът отправя серия от критични въпроси към Европейската комисия във връзка със сключването на договор за ваксини срещу евентуална бъдеща пандемия и срещу заболяване, което дори не се знае какво е.

На 20 юни 2023 г. Комисията (чрез Европейската изпълнителна агенция по здравеопазване и цифрови технологии) подписа договор на обща стойност 1,4 милиарда евро с фармацевтични фирми от САЩ (Pfizer, 943 милиона евро), Индия (Bilthoven/Serum Institute of India, 230 милиона евро) и Испания (234 милиона евро).

Годишните разходи ще бъдат 160 милиона евро за капацитет от 325 милиона дози на година ваксини срещу неуточнено заболяване. Евродепутатът пита кое е определило избора точно на тези компании:

  1. Защо Комисията избра неевропейски (американски и индийски) компании, а не Европейски компании като Sanofi Pasteur, лидер в сектора на ваксините или нововъзникващи компании като Valneva, да получат това, което е подобно на „европейска държавна помощ“ за задача, включваща стратегически суверенитет?
  2. Защо Комисията избра Pfizer, която вече получи лавина от публични средства по време на Ковид пандемията и чието поведение по време на кризата далеч не беше за пример? (максимизиране на печалбите, агресивни данъчни облекчения, липса на прозрачност относно страничните ефекти и договори, липса на отговорност по въпроса за обезщетението на жертвите)
  1. Защо Комисията избра само малко известни испански фармацевтични компании (CZ например има оборот от 16 милиона евро), а не Valneva4 или други европейски фирми за договра за 234 милиона евро?

В отговора на парламентарното питане ЕК твърди, че новите договори с Pfizer, както и с производители в Индия и Испания, са били „в пълно съответствие с правилата за възлагане на обществени поръчки“.

В отговора се добавя, че компаниите са избрани, тъй като всяка една от тях има възможност да произвежда „най-малко 50 милиона дози“ от избрана ваксина годишно, като същевременно запазва цялата производствена верига в границите на ЕС и Европейското икономическо пространство.

„Компаниите, които бяха избрани, спазваха тези изисквания“, заявява комисарят по здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакидес от името на Европейската комисия.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. Тия „ваксини“ най-добре да ги нашибаме всичките на европарламента, като толкова много си ги харесват и си ги купуват с НАШИТЕ пари.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.