Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

АЕЦ „Козлодуй“ подписва 10-годишен договор с американската „Уестингхаус“ за ядрено гориво

Правителството одобри сключването на 10-годишен договор между АЕЦ „Козлодуй“ и американската компания „Уестингхаус“ за доставката на свежо ядрено гориво за V блок на централата.

Договорът ще е за доставка на минимум 420 касети свежо ядрено гориво годишно, като първата доставка ще е през април 2024 г. От енергийното министество съобщиха, че споразумението ще бъде подписано утре от шефа на АЕЦ „Козлодуй“ Георги Кирков и Азиз Даг, управляващ директор на „Уестингхаус Електрик Швеция“.

„Споразумението е в изпълнение на съгласуваната с Агенцията по доставките (ESA) към ЕВРАТОМ програма на АЕЦ „Козлодуй“ за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво и в съответствие с решението на Народното събрание на Република България от 09.11.2022 г. за ускоряване на процеса за осигуряване на алтернативен доставчик“, посочват от министерството на енергетиката.

Предвижда се такъв договор да бъде подписан и с френската компания „Фраматом“ за доставка на гориво за VІ блок на АЕЦ „Козлодуй“. С това ще се постигне пълна диверсификация и сигурност на доставките, е позицията на правителството.

Американското ядрено гориво не може да бъде използвано за  VІ блок, който работи с несъвместимо руско гориво ТВСА-12 и затова за този блок ще се сключи договор с френския доставчик. Предлаганото от френската компания „Фраматом“ гориво също е ТВСА-12.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации
- Реклама -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.