Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 25 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Аферата „Нексо“: Свидетел твърди, че е имало среща в МФ, организирана от Асен Василев

„Асен Василев е провел среща между български банки и „Нексо“, на която е поискал да се обмисли през системата БОРИКА да се плаща с криптовалути. Компанията „Нексо“ има собствена едноименна криптовалута. БОРИКА се управлява съвместно от БНБ и МФ. Без БНБ Асен Василев не може да съдейства на „Нексо“. Затова му беше толкова важна кандидатурата на Гюров“. Това съобщи Красимир Вълчев от ГЕРБ, след като по-рано днес на пресконференция на прокуртурата беше съобщено за такава среща в министерството на финансите при предишното правителство.

Над 20 са разпитаните свидетели по скандала с криптобанката. Някои от тях са анонимни свидетели. Има лица, които се опасяват за сигурността си. Четирима души са привлечени като обвиняеми, стана ясно от изявление на Националната следствена служба.

Иззети са компютри, пари, криптоактиви. привлечени като обвиняеми са четири лица заради това, че от началото на 2018 г. До вчера на територията на България, Великобритания, Швейцария и Каймановите острови са участвали (един от тях е ръководил) ОПГ за пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и банкова дейност без лиценз. На всички обвиняеми е наложена забрана за напускане на страната, заяви шефът на НСлС Борислав Сарафов.

На двама от обвиняемите е наложена мярка „парична гаранция“ – по 1 и 2 млн. лв. Другите двама се издирват. Няма официални данни те да са напускали страната. Вероятно става въпрос за Антони Тренчев и Коста Кънчев, за които се твърди, че се намират в Дубай.

Обвинените притежават скъпи имоти и яхти. Един от фактите, които сочат, че те притежават големи финансови възможности е един от претърсените имоти – иззети са картини на скъпи художници,които ще бъдат предадени на Националната художествена галерия. Предстои да се установи тяхната стойност, обяви Сийка Милева, говорителка на главния прокурор. По думите й става дума за имена като Салвадор Дали, Пикасо и Матис.

Според събраните към момента доказателства свидетел е съобщил на прокуратурата, че в Министерството на финансите се е провела среща преди половин година, организирана лично от бившия министър. На срещата е било обсъдено как към системата за разплащане “Борика” да бъде включена система за разплащане с криптовалути.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.