Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Афганистан обяви годишнината от изтеглянето на армията на САЩ за национален празник

Афганистан въвежда нов официален празник, за да отбележи датата, на която последният американски войник напусна страната през 2021 г. Според изявление на талибанското правителство заминаването на чуждестранните войски ще се празнува всяка година на 31 август.

Празненствата бяха организирани за първи път миналата година, когато властите и поддръжниците на талибаните отбелязаха първата годишнина от изтеглянето на САЩ. Талибански бойци проведоха митинг на площад „Масуд“ в Кабул пред бившето посолство на САЩ.

Последният американски войник, генерал-майор от американската армия Крис Донахю, се качи на военно-транспортен самолет малко преди изтичането на крайния срок за изтеглянето на 31 август 2021 г., слагайки край на изтощителна 20-годишна война, която доведе до смъртта на хиляди афганистанци.

САЩ и техните съюзници изпратиха войски в Афганистан през 2001 г., за да се борят с Ал Кайда и други джихадистки групи като част от глобалната „война срещу тероризма“ на Вашингтон, обявена след терористичните атаки от 9 септември.

Западните сили бързо превзеха Кабул, но талибаните останаха активни в големи части от страната, а войната с бунтовниците се проточи в продължение на много години, докато кампанията стана по-непопулярна в САЩ.

Талибаните си върнаха няколко провинциални столици и превзеха Кабул с малко или никаква съпротива през август 2021 г. Неочакваното падане на града принуди Пентагона да извърши бърза евакуация на дипломати, американски граждани и техните помощници.

Вашингтон е остро критикуван за начина, по който извърши евакуацията, като остави хиляди свои съюзници сред афганистанците в страната.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.