Разследвания и новини без цензура

събота, 4 февруари, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Американска военна база тренира украинци в САЩ

Висши украински офицери се обучават в американския щат Канзас, във военната база Форт Ливънуърт.

Говорителят на Пентагона Джон Кърби коментира новината по време на брифинг пред медиите: „Тази част от Украйна (Донбас-б.а.) е малко като Канзас, но е малко по-отворена“.

Форт Ливънуърт се оказва ценен тренировъчен терен за десетки украински войници през последните няколко десетилетия, които прекарват една година в обучение в командването на армията на базата и колежа на Генералния щаб, коментира Би Би Си.

До момента над 8000 чужди офицери са тренирали в базата в Канзас, включително някои от най-добрите генерали на Украйна, твърди Би Би Си. Според медията те включват Олексий Ноздрачов, началник на координационния център на украинските въоръжени сили в Киев, и Михайло Забродский, военен командир, който се е воювал в Донбас.

Украински офицери са започнали да идват във Форт Ливенуърт в началото на 90-те години след разпада на СССР. Тогава са учили заедно с руски офицери. След това, през 1999 г., руснаците са спрели да идват на обучение, приблизително по същото време, когато Унгария, Полша и Чешката република се присъединиха към НАТО.

Тази година програмата за международни студенти има бюджет от 7 милиона долара. Офицерите се избират от родните си страни. Около половината се финансират от родното им правителство, а останалите се подпомагат от безвъзмездни средства, предоставени от Държавния департамент на САЩ на чужди правителства.

От началото на войната в Украйна международното обучение за украинските войски е засилено. Някои от тях са отишли във Великобритания за уроци по шофиране на бронирани превозни средства. Други са в Полша, научавайки как работят с оръжейните системи, предоставени от САЩ. Независимо от войната броят им в Ливънуърт остава в съответствие с предишни години.

Източник:Би Би Си
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.