Разследвания и новини без цензура

петък, 24 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Американска военна база тренира украинци в САЩ

Висши украински офицери се обучават в американския щат Канзас, във военната база Форт Ливънуърт.

Говорителят на Пентагона Джон Кърби коментира новината по време на брифинг пред медиите: „Тази част от Украйна (Донбас-б.а.) е малко като Канзас, но е малко по-отворена“.

Форт Ливънуърт се оказва ценен тренировъчен терен за десетки украински войници през последните няколко десетилетия, които прекарват една година в обучение в командването на армията на базата и колежа на Генералния щаб, коментира Би Би Си.

До момента над 8000 чужди офицери са тренирали в базата в Канзас, включително някои от най-добрите генерали на Украйна, твърди Би Би Си. Според медията те включват Олексий Ноздрачов, началник на координационния център на украинските въоръжени сили в Киев, и Михайло Забродский, военен командир, който се е воювал в Донбас.

Украински офицери са започнали да идват във Форт Ливенуърт в началото на 90-те години след разпада на СССР. Тогава са учили заедно с руски офицери. След това, през 1999 г., руснаците са спрели да идват на обучение, приблизително по същото време, когато Унгария, Полша и Чешката република се присъединиха към НАТО.

Тази година програмата за международни студенти има бюджет от 7 милиона долара. Офицерите се избират от родните си страни. Около половината се финансират от родното им правителство, а останалите се подпомагат от безвъзмездни средства, предоставени от Държавния департамент на САЩ на чужди правителства.

От началото на войната в Украйна международното обучение за украинските войски е засилено. Някои от тях са отишли във Великобритания за уроци по шофиране на бронирани превозни средства. Други са в Полша, научавайки как работят с оръжейните системи, предоставени от САЩ. Независимо от войната броят им в Ливънуърт остава в съответствие с предишни години.

Източник:Би Би Си
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.