Разследвания и новини без цензура

неделя, 21 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Американската киноакадемия не разреши на Зеленски да говори на „Оскарите“

За втора поредна година Американската киноакадемия отказва да удовлетвори искането на Зеленски, който се надяваше да продължи участието си от Берлинския филмов фестивал миналия месец с изявление в неделното предаване на „Оскарите” по ABC, съобщи Variety.

Майк Симпсън, говорител на американската агенция за работа с актьори, се обърна към киноакадемията с молба за ефирно време за „комедийния актьор, станал политик“. Молбата му не е била удовлетворена, пише медията. Изданието отбелязва, че на Зеленски е отказана реч на церемонията по награждаването на фона на „спада на подкрепата на американците за подпомагане на Украйна“. Академията отказва коментар.

Преговорите на Зеленски с „Оскарите” идват в момент, когато социологическите проучвания показват, че подкрепата на американците за оказване на помощ на Украйна е отслабнала.

След началото на войната в Украйна Зеленски се появи дистанционно на филмовите фестивали в Кан и Венеция, както и на наградите „Грами“. На наградите „Златен глобус“ през януари Шон Пен представи Зеленски, който повтори посланието си от последните повече от 12 месеца, че Украйна ще спечели войната срещу Русия, и аплодира „свободните хора от свободния свят – тези, които се обединиха около подкрепата на свободния украински народ“.

Но не всички са съгласни Зеленски да получи още ефирно време. Миналата година продуцентът на „Оскарите“ Уил Пакър не допусна появата на Зеленски. Източници твърдят, че Пакър е изразил опасения, че Холивуд обсипва Украйна с внимание, само защото засегнатите от конфликта са бели. За разлика от тях, Холивуд е пренебрегнал войните по света, които засягат цветнокожите, твърди той. Пакър не е отговорил на молбата за коментар.

Не е ясно какви са мотивите за тазгодишния отказ на „Оскарите”, но Академията традиционно предпочита да се фокусира върху приноса на филмовата общност и да избягва всякакви политически теми.

Междувременно Академията не е единствената група, която отказва на Зеленски. През септември екипът на Зеленски се обърна към филмовия фестивал в Торонто за участие на лидера по видеовръзка, но получи отказ. Говорител на TIFF заяви тогава, че фестивалът „не коментира дискусии с високопоставени лица, правителствени служители или чужди посолства“. Говорителят добави, че фестивалът „е солидарен с украинците както тук, така и в чужбина, и се гордее, че ще покаже дълбочината и творчеството на украинските режисьори на тазгодишния фестивал“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.