Разследвания и новини без цензура

петък, 14 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Американски ядрени експерти в Украйна поставят сензори за радиация от мръсни бомби и ядрени взривове

Американски ядрени експерти свързват Украйна със „сензори, които могат да открият‌‌ източник на радиация от ядрено оръжие или мръсна бомба и могат да потвърдят самоличността на нападателя“, съобщи Times. Целта според медията е „американските служители да бъдат незабавно уведомени, ако радиоактивно оръжие детонира в Украйна и да могат да идентифицират руските сили като виновник“.

Мрежата от радиационни сензори се разгръща „в целия регион“ и ще може да „характеризира размера, местоположението и ефектите от всяка ядрена експлозия“, според подразделение на NNSA, наречено Екип за поддръжка на ядрената енергия (NEST). Съобщава се, че звеното работи с Украйна, за да инсталира сензорите, да обучи работниците, да наблюдава данните и да предупреждава за опасни нива на радиация.

NEST добави, че данните от сензорите ще лишат Русия „от всякаква възможност да използва ядрено оръжие в Украйна“. В същото време руското министерство на отбраната предупреди неколкократно, че в Украйна се подготвя провокация с евентуално използване на мръсна бомба, за да се обвини Русия.

Министерството на енергетиката на САЩ харчи около 160 милиона долара тази година за ядрени предпазни мерки в Украйна и поиска подобно финансиране за целта през 2024 г.

Руският президент Владимир Путин обяви миналия месец, че тактически ядрени оръжия ще бъдат поставени в Беларус още това лято, в отговор на решението на Обединеното кралство да предостави на Украйна боеприпаси с обеднен уран. Той отрече да е имал намерение да използва ядрено оръжие в Украйна, но също така обеща да използва „всички налични средства за защита на Русия“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.