Разследвания и новини без цензура

вторник, 30 май, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Американски ядрени експерти в Украйна поставят сензори за радиация от мръсни бомби и ядрени взривове

Американски ядрени експерти свързват Украйна със „сензори, които могат да открият‌‌ източник на радиация от ядрено оръжие или мръсна бомба и могат да потвърдят самоличността на нападателя“, съобщи Times. Целта според медията е „американските служители да бъдат незабавно уведомени, ако радиоактивно оръжие детонира в Украйна и да могат да идентифицират руските сили като виновник“.

Мрежата от радиационни сензори се разгръща „в целия регион“ и ще може да „характеризира размера, местоположението и ефектите от всяка ядрена експлозия“, според подразделение на NNSA, наречено Екип за поддръжка на ядрената енергия (NEST). Съобщава се, че звеното работи с Украйна, за да инсталира сензорите, да обучи работниците, да наблюдава данните и да предупреждава за опасни нива на радиация.

NEST добави, че данните от сензорите ще лишат Русия „от всякаква възможност да използва ядрено оръжие в Украйна“. В същото време руското министерство на отбраната предупреди неколкократно, че в Украйна се подготвя провокация с евентуално използване на мръсна бомба, за да се обвини Русия.

Министерството на енергетиката на САЩ харчи около 160 милиона долара тази година за ядрени предпазни мерки в Украйна и поиска подобно финансиране за целта през 2024 г.

Руският президент Владимир Путин обяви миналия месец, че тактически ядрени оръжия ще бъдат поставени в Беларус още това лято, в отговор на решението на Обединеното кралство да предостави на Украйна боеприпаси с обеднен уран. Той отрече да е имал намерение да използва ядрено оръжие в Украйна, но също така обеща да използва „всички налични средства за защита на Русия“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.