Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Американски дрон не е убил „лидер на Ал Кайда“ в Сирия, а баща на 10 деца, докато пасе овцете си

Американски военни не са убили влиятелна фигура на Ал Кайда в Сирия, както първоначално обяви Пентагонът, а цивилен, баща на 10 деца по погрешка, разкри разследване на Вашингтон Пост. Семейството на убития разказа, че той не е имал връзки с терористи. 56-годишният Лотфи Хасан Мисто e бил уцелен от ракета Hellfire, изстреляна от американски дрон MQ-9 Реаper, на 3 май, докато пасе овцете си.

Той е бивш зидар, който е живял тихо в северозападна Сирия, според интервюта с брат му, сина му и местни жители, които са го познавали. Те го описават като мил, трудолюбив човек, чийто „цял живот беше прекаран в бедност“.

Операцията е наблюдавана от Централното командване на САЩ, което часове след удара заяви, без да цитира доказателства или да посочи заподозрян, че ударът с дрон е бил насочен към „високопоставен лидер на Ал Кайда“. Но сега в Пентагона има съмнения кой е бил убит, казаха двама служители на отбраната на САЩ пред “Вашингтон Пост“.

„Вече не сме уверени, че сме убили високопоставен служител на Ал Кайда“, каза единият служител. Другият, предлагащ малко по-различна гледна точка, каза: „Въпреки че вярваме, че ударът не е убил първоначалната цел, ние вярваме, че лицето е от Ал Кайда“.

През седмиците след атаката американски военни служители отказаха да идентифицират публично коя е била целта им и как е възникнала очевидната грешка.

Американски дрон не е убил „лидер на Ал Кайда“ в Сирия, а баща на 10 деца, докато пасе овцете си

В изявление Майкъл Лохорн, говорител на Централното командване, каза, че са запознати със съобщенията за цивилни жертви и продължават да оценяват резултата.

„Централното командване приема всички подобни твърдения сериозно и разследва, за да определи дали действието може неволно да е довело до увреждане на цивилни“, каза Лохорн.

Миналата година, изправена пред обвинения, че военните са прикрили минали случаи на погрешни въздушни удари, убили невинни хора, администрацията на Байдън обеща да предприеме стъпки, които според нея ще намалят подобни рискове, като същевременно обеща по-голяма прозрачност, когато се случат непредумишлени убийства.

Обикновено, когато лидерите на Ал Кайда са убити, симпатизанти обявяват смъртта им онлайн като честване на мъченичеството, каза Джеръм Древон, старши анализатор по джихад и съвременни конфликти в Международната кризисна група.  В този случай няма нищо такова.

Рита Кац, изпълнителен директор на SITE Intelligence Group, която следи отблизо онлайн активността на джихадистки организации, не откри нищо в интернет, което да подсказва, че убитият сириец е свързан с Ал Кайда. Нито една от публикациите, прегледани от Кац, не поставя под съмнение цивилния статут на Мисто.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.