Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Германски военен кораб стреля по американски дрон по погрешка

Германската фрегата „Хесен“, която е разположена в Червено море като част от мисията на ЕС, по погрешка е стреляла по американски дрон по-рано тази седмица, съобщи германското министерство на отбраната.

По-рано Берлин разкри първия успешен сблъсък на „Хесен“, при който плавателният съд свали два дрона на хутите в рамките на 15 минути един от друг във вторник.

В понеделник вечерта обаче фрегатата е използвала две ракети SM-2, за да свали неидентифициран дрон, но и двете не са успели да ударят целта, според говорителя на германското министерство на отбраната Михаел Щемфле.

„Случаят беше решен в смисъл, че това не е вражески дрон, което стана ясно едва след това“, каза военният говорител.

Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус потвърди при посещението си във военна база в Бавария, че е имало инцидент, „при който са произведени изстрели, но никой не е бил ударен“.

„Хесен“ се е опитал да идентифицира дрона, като се е свързал с други приятелски кораби в Червено море, но нито една държава не е припознала безпилотния летателен апарат като свой. По-късно се оказа, че това е „недокладван“ американски MQ-9 Reaper, летящ с изключен транспондер. Вашингтон не е уведомил съюзническите военни кораби за своята мисия.

Според германския военен блог Augen geradeaus американските ракети, използвани от германските военни, са се провалили по „технически причини“, което е накарало „Хесен“ да използва 76-милиметровото си основно оръдие, за да атакува дроновете на хутите във вторник. След това германският военен кораб е използвал ракети RAM с малък обсег, за да свали друг дрон на хутите в сряда сутринта.

САЩ и още няколко държави изпратиха кораби в Червено море и Аденския залив в опит да спрат хутите – най-мощната военна организация в Йемен – от нападение на свързани с Израел кораби по основния световен търговски път. Атаките срещу търговските кораби започнаха в края на октомври. Йеменските хути заявиха, че те ще продължат, докато Израел продължава да атакува палестинците в Газа.

Още по темата: САЩ и Великобритания бомбардират Йемен (ВИДЕО)

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации
- Реклама -

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.