Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Американски F-16 тренираха въздушни удари срещу Република Сръбска

Два изтребителя F-16 са тренирали въздушни удари над Босна и Херцеговина в понеделник, което американското посолство в Сараево определи като демонстрация на сила в подкрепа на централното правителство на страната срещу босненските сърби.

Специалните части на американската армия и босненските военни са извършили учение, при което авиодиспечери на земята са насочвали самолетите, докато прелитат над районите Бръчко и Тузла в Северна Босна. Двата F-16 са били придружени от самолет за зареждане с гориво KC-135 Stratotanker.

„Тренировъчното събитие“ имаше за цел също така да „демонстрира ангажимента на САЩ за гарантиране на териториалната цялост и суверенитета на [Босна]“, заяви посолството в публикация в X/Twitter, добавяйки, че САЩ „няма да стоят безучастно, докато Дейтънското мирно споразумение и институциите [на Босна] са поставени под въпрос“.

Споразумението с посредничеството на САЩ сложи край на гражданската война от 1992-1995 г., като раздели Босна между Република Сръбска (Република Сръбска, РС) и Федерацията, управлявана от босненските мюсюлмани (бошняци) и хърватите – Босна и Херцеговина. Демонстрацията в понеделник се състоя в момент, когато властите на Република Сръбска празнуваха годишнината от основаването й на 9 януари 1991 г. – празник, който спред властите в Босна и Херцеговина трябва да бъде забранен, защото е „разделящ“ страната.

Президентът на Република Сръбска Милорад Додик възрази срещу това, което той определи като многократни нарушения на мирното споразумение и босненската конституция, като заяви, че автономната област ще обяви независимост, ако те продължат.

НАТО бомбардира босненските сърби през 1995 г., намесвайки се във войната от името на бошняците и хърватите. Сръбската противовъздушна отбрана свали F-16, управляван от капитан Скот О’Грейди над Баня Лука през юни същата година.

Представители на Република Сръбска игнорираха демонстрацията на сила от страна на САЩ, продължавайки с празненствата си.

„Можеха да се присъединят към нашия парад и да прелетят със своите F-16 над Баня Лука заедно с нашите хеликоптери“, заяви премиерът на Република Сръбска Радован Вишкович пред репортери. – „Няма да си губим времето с тях, нека си вършат работата и ние ще си вършим нашата“.

В речта си президентът на автономната сръбска република Додик настоя, че сърбите „искат мир и стабилност и не заплашват никого“, но няма да позволят на никого да наруши това, което е тяхно.

„За сърбите по тези земи свободата никога не е била философска концепция, а екзистенциална, движеща толкова много от нашите действия,“ каза той. – „Не искаме война. Искаме Република Сръбска да остане нашият оазис на свободата“.

Сръбският православен патриарх Порфирий отбеляза, че забраната за празнуване на 9 януари – празника на Свети Стефан Мъченик – на практика би означавала забрана на православното християнство.

„Ние не налагаме нашия начин на живот на никого, но не можем да се отречем от нашия светец-покровител по никакъв начин, защото това би означавало да се откажем от вярата си и от себе си, от това, което е наше по законите както на човека, така и на Бога“, каза сръбският патриарх.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.