Разследвания и новини без цензура

събота, 15 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Американски фармацевтични компании са подкупвали лекари, за да използват кръвни продукти, заразени с ХИВ

Фармацевтични компании са давали подкупи на лекари от NHS (британските здравни власти) за използването на заразени кръвни продукти. Това е довело до заразяването с ХИВ и хепатит С на пациентите.

На болниците са били предложени пари за закупуване на кръвни продукти от американски фармацевтични гиганти, за които се знае, че са плащали на високорискови донори за тяхната плазма, съобщи  Telegraph.

Около 1250 души с хемофилия са били заразени с ХИВ и други 5000 са се заразили с хепатит С, след като са получили лекарството за съсирване на кръвта „Фактор VIII“. Данните са в окончателния доклад на британските власти, публикуван на 20 май, който обхваща период от няколко десетилетия.

Например, писмо от януари 1981 г. разкрива, че на болницата „Сейнт Томас“ в Лондон са били предложени 8 500 британски лири (около 41 000 британски лири днес) отстъпки за закупуване на „Фактор VIII“, произведен в САЩ.

Писмото показва, че на лекарите е предложено да закупят четири милиона единици „Фактор VIII“, произведени от Bayer и Baxter Healthcare, в замяна на парични стимули.

Около 3000 души са загинали, тъй като им е прелята заразена кръв през 70-те и 80-те години на миналия век. Скандалът беше наречен най-голямата катастрофа в областта на здравеопазването в историята на Великобритания.

„Фактор VIII“ е лекарство, създадено през 60-те години на миналия век за лечение на хемофилия – генетично нарушение на кръвосъсирването, което пречи на кръвта да се съсирва.

Въпреки че в Обединеното кралство е незаконно да се плаща на хора да даряват кръв, според разследването американските фармацевтични гиганти са предлагали пари на високорискови донори като хомосексуалисти и употребяващи наркотици за тяхната плазма.

Говорител на Bayer каза, че предлагането на търговски оферти, свързани с доставката на лекарства, е било „рутинна практика в началото на 80-те години и продължава и днес“.

От фармацевтичната компания заявиха пред Daily Mail, че „наистина съжаляват“, че се е случила „трагичната ситуация“. Говорител на Baxter добави, че „те симпатизират на всеки, засегнат от заразена кръв през 70-те и 80-те години на миналия век“.

Твърденията, че лекарите са били подкупвани, идват, след като по-рано този месец в британския парламент стана ясно, че деца са били подлагани на експерименти със заразени кръвни продукти.

Деца на тригодишна възраст са били използвани като опитни зайчета в клинични изпитвания, за да се провери дали замърсените кръвни продукти са безопасни за употреба.

Много от тези опити са проведени върху деца без знанието на техните родители, докато мнозинството от тези, които са участвали, вече са мъртви.

Дейм Даяна Джонсън, депутат от Лейбъристката партия, каза, че Би Би Си са представили „шокиращи доказателства“ за това, че върху деца „са извършвани експерименти“ без съгласието на техните родители.

На заседание на британския парламент тя заяви: „Тези смущаващи разкрития повдигат много сериозни криминални и етични въпроси за NHS и медицинската професия – вероятно нарушения на Нюрнбергския кодекс от 1947 г.“.

Нюрнбергският кодекс очертава етичните принципи за опитите с хора. Подобни експерименти не могат да се извършват без доброволното съгласие на пациента.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.