Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Американски генерал за украинската ПВО: Това са 8000 мобилни телефона на кули

Украинските военнослужещи са разположили самоделна аудиоразузнавателна мрежа, състояща се от мобилни телефони, на територията на страната, за да засичат руски дронове камикадзе от типа „Геран“. Това разказа командирът на ВВС на САЩ в Европа и Африка генерал Джеймс Хекер. Той обясни как действа тази самоделна украинската система за противовъздушна отбрана.

Според военния командир на САЩ 8000 мобилни телефона са инсталирани на кули по цялата територия на Украйна. Към тях са инсталирани микрофони. Мобилните телефони са постоянно включени и записват, за да открият пристигащи въздушни цели, и използват локални мобилни телефонни мрежи, за да предадат информацията обратно към централизирана система. С помощта на микрофоните те засичат дроновете „Геран“ по характерния шум, който издават.

След засичането на приближаващия се дрон на място се насочват мобилни екипи за противовъздушна отбрана, оборудвани със зенитни оръжия – картечници и преносими зенитно-ракетни комплекси (ПЗРК). Според генерала подобно решение е много по-евтино от свалянето на руски безпилотни летателни апарати – камикадзе с помощта на американските системи за ПВО „Пейтриът“ и ракетите SМ2.

Акустичните сензори (в случая телефоните) събират нехарактерни звуци от околната среда, преди изкуственият интелект да бъде използван, за да установи дали аномалиите са входящи дронове камикадзе или ракети.

Д-р Томас Уитингтън, експерт по противовъздушна отбрана в Royal United Services Institute, коментира пред The Telegraph: „Интересно е, че тази технология се завръща, защото беше на мода преди изобретяването на радара през 20-те и 30-те години на миналия век“.

Мобилните телефони обаче не решават проблема на украинската ПВО с руските планиращи бомби.

В интервю за Politico външният министър на Украйна Дмитро Кулеба се оплака от спада на западната военна помощ за Киев през последните месеци.

„Дайте ни проклетите „Патриот“-и“, каза той, имайки предвид произведените в САЩ системи за противовъздушна отбрана. Той настоя, че Киев има нужда от тях, за да ги насочва срещу руски самолети, които изстрелват въздушните управляеми бомби ФАБ. Тези модернизирани боеприпаси са причината „украинските войски да губят позиции“, твърди външният министър на Украйна.

Още по темата: Украински военен: Руска планираща бомба ФАБ-500 беше пусната в 10:30 ч., но се взриви в 15:00 ч.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации
- Реклама -

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.