Разследвания и новини без цензура

вторник, 18 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Американски командир се изпусна за британските специални части в Украйна, АП изтри „британски“

Ръководителят на Командването за специални операции на САЩ генерал-лейтенант Брайън Фентън, призна, че на територията на Украйна действат британски специални части. Той направи такова изявление в интервю за Асошиейтед прес (АП). След като Business Insider публикува новината и потърси Пентагона за коментар, думата „британски“ беше изтрита.

Фентън заяви, че САЩ, „след като са се поучили от войната в Украйна, планират да преструктурират специалните си сили“. В същото време той увери, че американските войски не действат на територията на тази страна.

Според него въоръжените конфликти стават все по-високотехнологични, така че може да се наложи попълване на подразделенията на въоръжените сили на САЩ с киберексперти.

„Тези идеи се появиха от поуките, извлечени от опита, натрупан в Украйна, главно през очите на нашите британски партньори за специални операции. Те не само го направиха в своите формации, но много бързо осъзнаха, че се нуждаят от други елементи от обединените си сили“, допълни американският военен командир.

След публикуването на интервюто материалът е редактиран и думата „британски“ вече не се споменава в него. В интервюто е оставено само „сили за специални операции“, без да се упоменава кои.

Американското издание Business Insider поиска коментар по този въпрос от министерството на отбраната на САЩ.

„Това е дългогодишна политика на последователни правителства да не коментират специалните сили на Обединеното кралство“, отговори Пентагонът.

Както Обективно.БГ съобщи през декември 2022 г., британски командоси са били разположени в Украйна и са участвали в поредица от операции с „висок риск“. Кралските морски пехотинци са участвали в „дискретни операции“ и са изпълнявали задачи в „изключително чувствителна среда“, съобщи генерал-лейтенант Робърт Магован, заместник-началник на щаба на отбраната на Великобритания и бивш ръководител на Кралските морски пехотинци.

Британското министерство на отбраната официално поддържа версията, че малък контингент британски военен персонал е разположен в Украйна, за да охранява британското посолство в Киев и да поддържа дипломатическото присъствие на правителството там.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.