Разследвания и новини без цензура

неделя, 25 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Американски конгресмен: „Украинската контраофанзива се провали, нямаме повече пари, време е за мир“

Украйна сега е в „патова ситуация“ и не е ясно дали може да спечели войната. Време е да се започнат мирни преговори. Това неочаквано изказване направи един от най-големите поддръжници на Киев в Конгреса на САЩ, представителят на републиканците от Мериленд Анди Харис.

Харис каза на среща с избирателите си, че е време да се прекрати пряката американска помощ за Украйна, след като пролетната офанзива на Киев, която трябваше да обърне хода на конфликта, не успя да постигне целите си, съобщи Politico, като цитира конгресмена.

„Ще бъда откровен, провали се“, каза Харис, който е един от най-твърдите поддръжници на украинския президент Володимир Зеленски и многократно е подкрепял военната, финансовата и хуманитарната помощ за Киев. „Вече не съм сигурен, че може да се спечели“, каза конгресменът.

На въпрос дали ще подкрепи следващия транш помощ за Украйна, Харис обясни, че има редица опасения за предоставяне на още пари на Киев, едно от които е перспективата за измама или разхищение. „Ако има хуманитарни средства, невоенни или военни, без главен инспектор, аз не го подкрепям.“

Конгресменът добави, че САЩ имат свои собствени проблеми, с които да се справят, включително дефицита на САЩ от трилиони долари след пандемията от Ковид.

„Съжалявам, нямаме такива пари“, заяви Харисотносно предложението на американския президент Джо Байдън да бъдат предоставени допълнителни 24 милиарда долара спешни средства на Украйна.

„Мисля, че е дошло времето реалистично да призовем за мирни преговори. Знам, че президентът Зеленски не го иска“, каза Харис. – „Но президентът Зеленски, без нашата помощ, той би загубил унизително войната. И с наша помощ той не печели. Сега е патова ситуация“.

Още по темата: Хърш: ЦРУ е уведомило Блинкън, че контраофанзивата на Украйна е пред провал 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.