Разследвания и новини без цензура

неделя, 2 април, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Американски медии цитираха Обективно.БГ за мунициите с обеднен уран на Пентагона, българските медии мълчат

Разследването на Обективно.БГ: Пентагонът поръчва боеприпаси с обеднен уран за танкове въпреки предупреждението на Русия, беше цитирано в американските медии. Колегите им в България обаче замълчаха по темата.

Обективно.БГ публикува документи за нова поръчква на Пентагона за доставка на муниции с обеднен уран. Боеприпасите са за въоръжаване на танковете „Ейбрамс“. Пентагонът отказа да отговори дали муниции с обеднен уран ще бъдат изпратени на Украйна.

„Тези документи бяха публикувани за първи път от българския журналист Диляна Гайтанджиева, чиито репортажи за САЩ са по-добри от тези на повечето или на всичките големи американски медии“, коментира Дан Коен, кореспондент от Вашингтон на Redacted News. Въпреки че темата е изключително важна според американския журналист, за българските медии тя не представлява никакъв интерес.

Такива муниции с обеднен уран САЩ вече използваха във войните в бивша Югославия и Ирак въпреки тежките последици за местното население, които доведоха до раждането на стотици деца с малформации, генетични увреждания и тройно увеличаване на онкологичните заболявания в засегнатите от радиацията райони. Журналистите от Redacted News призоваха всеки, който не знае какво причиняват мунициите с обеднен уран, да види снимките на пострадалите деца в Гугл.

Според документите, които открих в регистъра на федералните договори на САЩ, на 14 декември миналата година Пенатгонът е обявил поръчка за производството на M829A4 Cartridges, 120mm, Armor Piercing, Fin Stabilized, Discarding Sabot with Tracer (APFSDS-T). В документите е посочено, че тези муниции съдържат обеднен уран и ще бъдат използвани за танковете „Ейбрамс“. Крайният срок за отговор на обявлението е изтекъл преди седмица, на 18 ануари.

Американски медии цитираха ОбективноБГ за мунициите с обеднен уран на Пентагона българските медии мълчат

Паралелно с тази поръчка, Пенатгонът е обявил втора – за доставката на обеднен уран за M829A4 от американската компания Aerojet Ordnance Tennessee.

Американски медии цитираха ОбективноБГ за мунициите с обеднен уран на Пентагона българските медии мълчат

Източник: sam.gov

Руски дипломати вече предупредиха, че ако такива муниции с обеднен уран бъдат доставени с танковете за Украйна, Москва ще приеме това като „ядрена провокация“.

Още по темата: Белият дом отказа да отговори дали ще прати на Украйна боеприпаси с обеднен уран

*******

Аз съм независим журналист и не работя за правителства и корпорации. Ако искате да подкрепите работата ми, за да продължа с разследванията си, можете да посетите страницата за Дарения. Благодаря Ви! Ако искате да ме последвате в Телеграм, можете да се абонирате за канала ми Обективно.БГ.  

Диляна Гайтанджиева
Диляна Гайтанджиеваhttps://obektivno.bg
Диляна Гайтанджиева е разследващ журналист и създател на Обективно.БГ. Работила е като военен кореспондент в Сирия, Либия и Газа. Докато отразява войната в Сирия, документира военни престъпления и публикува документи за 350 дипломатически полети с оръжие, което достига до терористични организации в Сирия и Йемен.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.