Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Американски медии цитираха Обективно.БГ за мунициите с обеднен уран на Пентагона, българските медии мълчат

Разследването на Обективно.БГ: Пентагонът поръчва боеприпаси с обеднен уран за танкове въпреки предупреждението на Русия, беше цитирано в американските медии. Колегите им в България обаче замълчаха по темата.

Обективно.БГ публикува документи за нова поръчква на Пентагона за доставка на муниции с обеднен уран. Боеприпасите са за въоръжаване на танковете „Ейбрамс“. Пентагонът отказа да отговори дали муниции с обеднен уран ще бъдат изпратени на Украйна.

„Тези документи бяха публикувани за първи път от българския журналист Диляна Гайтанджиева, чиито репортажи за САЩ са по-добри от тези на повечето или на всичките големи американски медии“, коментира Дан Коен, кореспондент от Вашингтон на Redacted News. Въпреки че темата е изключително важна според американския журналист, за българските медии тя не представлява никакъв интерес.

Такива муниции с обеднен уран САЩ вече използваха във войните в бивша Югославия и Ирак въпреки тежките последици за местното население, които доведоха до раждането на стотици деца с малформации, генетични увреждания и тройно увеличаване на онкологичните заболявания в засегнатите от радиацията райони. Журналистите от Redacted News призоваха всеки, който не знае какво причиняват мунициите с обеднен уран, да види снимките на пострадалите деца в Гугл.

Според документите, които открих в регистъра на федералните договори на САЩ, на 14 декември миналата година Пенатгонът е обявил поръчка за производството на M829A4 Cartridges, 120mm, Armor Piercing, Fin Stabilized, Discarding Sabot with Tracer (APFSDS-T). В документите е посочено, че тези муниции съдържат обеднен уран и ще бъдат използвани за танковете „Ейбрамс“. Крайният срок за отговор на обявлението е изтекъл преди седмица, на 18 ануари.

Американски медии цитираха Обективно.БГ за мунициите с обеднен уран на Пентагона, българските медии мълчат

Паралелно с тази поръчка, Пенатгонът е обявил втора – за доставката на обеднен уран за M829A4 от американската компания Aerojet Ordnance Tennessee.

Американски медии цитираха Обективно.БГ за мунициите с обеднен уран на Пентагона, българските медии мълчат

Източник: sam.gov

Руски дипломати вече предупредиха, че ако такива муниции с обеднен уран бъдат доставени с танковете за Украйна, Москва ще приеме това като „ядрена провокация“.

Още по темата: Белият дом отказа да отговори дали ще прати на Украйна боеприпаси с обеднен уран

*******

Аз съм независим журналист и не работя за правителства и корпорации. Ако искате да подкрепите работата ми, за да продължа с разследванията си, можете да посетите страницата за Дарения. Благодаря Ви! Ако искате да ме последвате в Телеграм, можете да се абонирате за канала ми Обективно.БГ.  

Диляна Гайтанджиева
Диляна Гайтанджиеваhttps://obektivno.bg
Диляна Гайтанджиева е разследващ журналист и създател на Обективно.БГ. Работила е като военен кореспондент в Сирия, Либия и Газа. Докато отразява войната в Сирия, документира военни престъпления и публикува документи за 350 дипломатически полети с оръжие, което достига до терористични организации в Сирия и Йемен.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.