Разследвания и новини без цензура

вторник, 30 май, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Американски медии напускат Twitter, след като бяха маркирани като „финансирани от правителството“ на САЩ

Две американски медии: PBS и NPR, обявиха, че напускат Twitter, след като социалната мрежа добави етикет към акаунтите им „финансирани от правителството“. Такъв етикет имт руските, китайските и иранските медии.

По-същия начин беше маркирана и BBC, но след оплакване на британската медия Twitter промени тага на „публично финансирана медия“. BBC протестира, че не се финансира от правителството, а от обществото. Редица ползватели на Twitter обаче припомниха, че финансирането на BBC не става не доброволно, а чрез събирани от държавата такси, като за неплащането им всеки гражданин на Обединеното кралство може да понесе наказателна отговорност.

„PBS спря да туитва от нашия акаунт, когато научихме за промяната, и нямаме планове да го възобновим в този момент“, заяви говорител на обществената телевизия. – „Продължаваме да следим отблизо непрекъснато променящата се ситуация“.

Собственикът на Twitter Илон Мъск защити новото етикетиране. Той обясни, че то повишава прозрачността по отношение на медийното съдържание в платформата.

„Редакционната независимост на PBS е централна за нашата работа и никога няма да се промени“, заяви телевизионният оператор в своя вече замразен основен акаунт в Twitter, който има 2,2 милиона последователи. – „Ние произвеждаме надеждно съдържание, което включва безпристрастно отразяване.“

Мъск отговори: „Публично финансираната PBS се присъединява към публично финансираната NPR, като напуска Twitter, след като е обозначена като „публично финансирана“. По-рано той написа в Туитър, че NPR трябва да бъде дефинансиран, като се има предвид лицемерието му по отношение на държавното финансиране.

Федералните, щатските и местните власти осигуряват около 31% от приходите за американската обществена телевизионна система, изчислява PBS Foundation.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.