Разследвания и новини без цензура

петък, 24 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Американски медии напускат Twitter, след като бяха маркирани като „финансирани от правителството“ на САЩ

Две американски медии: PBS и NPR, обявиха, че напускат Twitter, след като социалната мрежа добави етикет към акаунтите им „финансирани от правителството“. Такъв етикет имт руските, китайските и иранските медии.

По-същия начин беше маркирана и BBC, но след оплакване на британската медия Twitter промени тага на „публично финансирана медия“. BBC протестира, че не се финансира от правителството, а от обществото. Редица ползватели на Twitter обаче припомниха, че финансирането на BBC не става не доброволно, а чрез събирани от държавата такси, като за неплащането им всеки гражданин на Обединеното кралство може да понесе наказателна отговорност.

„PBS спря да туитва от нашия акаунт, когато научихме за промяната, и нямаме планове да го възобновим в този момент“, заяви говорител на обществената телевизия. – „Продължаваме да следим отблизо непрекъснато променящата се ситуация“.

Собственикът на Twitter Илон Мъск защити новото етикетиране. Той обясни, че то повишава прозрачността по отношение на медийното съдържание в платформата.

„Редакционната независимост на PBS е централна за нашата работа и никога няма да се промени“, заяви телевизионният оператор в своя вече замразен основен акаунт в Twitter, който има 2,2 милиона последователи. – „Ние произвеждаме надеждно съдържание, което включва безпристрастно отразяване.“

Мъск отговори: „Публично финансираната PBS се присъединява към публично финансираната NPR, като напуска Twitter, след като е обозначена като „публично финансирана“. По-рано той написа в Туитър, че NPR трябва да бъде дефинансиран, като се има предвид лицемерието му по отношение на държавното финансиране.

Федералните, щатските и местните власти осигуряват около 31% от приходите за американската обществена телевизионна система, изчислява PBS Foundation.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.